Apel Hora i Baleta SNP

21:12 17. 02. 2024. FoNet | Velimir Ilić

NOVI SAD - Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i baletski igrači Baleta SNP priključuju se apelu muzičarki i muzičara Beogradske filharmonije, pružajući podršku kolegama iz ostalih ansambala u Srbiji, a posebno svojim najbliskijim saradnicima - anamblima SNP, saopštio je večeras horski i baletski ansambl novosadskog teatra.

"U poslednjih nekoliko dana javnost je uzburkala serija obraćanja profesionalnih umetničkih ansambala, koja je usledila posle upečatljivog apela muzičarki i muzičara Beogradske filharmonije. Hor Opere SNP i baletski igrači UJ Balet SNP priključuju se toj akciji pružajući podršku kolegama iz ostalih ansambala u našoj zemlji, a posebno svojim najbliskijim saradnicima, anamblima našeg pozorišta", navodi se u saopštenju.

Hor Opere i baletski igrači tog teatra ističu "nekoliko problema različite prirode", koji, po njihovoj oceni, "godinama otežavaju ili ugrožavaju rad i razvoj" umetničkih jedinica "i lični život izvođača".

"Niska primanja svakako imaju najveći uticaj na privatne živote zaposlenih i njihovih porodica. Većina kolega je primorana da radi više poslova kako bi obezbedila egzistenciju. Zarada iz meseca u mesec sve više kaska za republičkim prosekom. Ne razumemo zašto je naš rad toliko devalvirao", naglašeno je u saopštenju.(kraj) vip/bdr

Share: