Poklon-zbirka Brašovana

11:27 09. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Izložba “Poklon-zbirka Dragiše Brašovana”, posle Galerije Matice srpske, stiže u MPU u Beogradu od 15. januara, a predstavlja više od sto eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice tog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Kovačev, poklonile Galeriji Matice srpske od 2020. do 2023. godine, javlja SEEcult.org

Publika će imati priliku da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu Brašovana i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela. Svi ti predmeti, koji su bili deo enterijera u kući u Ulici Strahinjića bana u Beogradu, na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu. Postavka pruža posetiocima i drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja, najavio je MPU.

Tokom trajanja izložbe najavljena su stručna kustoska vođenja, predavanja i projekcije filmova o životu i delu Brašovana i arhitekture XX veka.

Izložba će biti otvorena do 10. marta. (kraj) dep/mk

Share: