Ja borac

16:39 24. 01. 2024. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - Izložba Ane Mušćet „Nasta Rojc: Ja borac – kolaži” i razgovor o grafičkom romanu „Nasta Rojc: Ja borac”, autorki Leonide Kovač i Ane Mušćet, biće otvorena u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u petak 26. januara 18 časova.

Izložba će biti otvorena do 23. februara  a grafički roman „Nasta Rojc: Ja borac” zasniva se na autobiografskim zapisima i pismima slikarke Naste Rojc, čiji su opus, ali i životni put istupali izvan kanona umetnosti dvadesetog veka u Hrvatskoj.

Delovi neobjavljene autobiografije „Svjetlo, sjena i mrak”, pisma roditeljima s putovanja po Škotskoj i Engleskoj, autobiografski zapisi nakon Drugog svetskog rata o sukobu s pravilima građanskog i patrijarhalnog društva, zalaganju za ženska prava i prava potlačenih te o borbi za pravo na obrazovanje, samostalnost i javno delovanje, samo su neki od materijala na kojima se temelji ovaj grafički roman.

Izložba koja će biti otvorena u CZKD-u, deo je izvornih kolaža autorke Ane Mušćet, koji su izvedeni i fotografisani za prelom grafičkog romana, a u razgovoru u petak u CZKD-u učestvovaće autorke Ana Mušćet i Leonida Kovač, kustoskinja Jasna Jakšić i direktorka CZKD-a Ana Miljanić. Razgovorom će moderirati urednica programa CZKD-a Aleksandra Sekulić. (kraj) bdr

 

Tagovi:
Share: