Film o pesniku tuge

12:47 24. 07. 2020. FoNet

Beograd - Nakon više od godinu dana priprema na scenariju i velikoj pažnji koja je posvećena prilikom izbora glumaca, ovog vikenda počinje snimanje filma o najvećem boemu među pevačima narodne muzike – Tomi Zdravkoviću.

Producenti Željko Joksimović i Dragan Bjelogrlić odlučili su da glavnu ulogu povere glumcu Milanu Mariću, dok ćemo uz njega u ulozi Silvane Armenulić gledati Tamaru Dragičević. Scenario za ovaj romantični biografski film potpisuju Nikola Pejaković i Dragan Bjelogrlić, a režija je poverena iskusnom Zoranu Lisincu koji je poslednjih desetak godina proveo radeći u SAD. 

U ostalim ulogama u ovom projektu videćemo i Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića, Mirjanu Karanović, Slobodana Bodu Ninkovića, Marka Janketića, Ivana Zekića, kao i mnoge druge.

„Tomu Zdravkovića su zvali "pesnik tuge". Pevao je iz duše, i za dušu. Voleli su ga svi. I oni koji ne slušaju narodnu muziku, voleli su i slušali Tomu. I danas, 30 godina posle njegove smrti, njegove pesme se slušaju i poručuju po kafanama. Pevaju ih i poručuju i oni koji ne znaju ko je bio Toma. O njemu i njegovom životu napisano je nekoliko knjiga, podignuta su mu dva spomenika, a sada se sprema i film. Na pitanje 'zašto' pokušaćemo da damo odgovor ovim projektom", izjavio je Dragan Bjelogrić uoči početka snimnja.

Posebna pažnja biće posvećena upravo muzici za koju je Toma živeo.

Biće ovo veliko podsećanje sa obavezom na muziku i žanr koji su mnogi odavno zaboravili. Iako se mnogima čini da je muzika tog vremena konstantno oko nas, stvari baš nisu takve. Najezda novih trendova, brzina života, prečesta otuđenja ljudi proizvode svakodnevicu koje se niko kroz koju godinu neće ni sećati. Sam Toma je govorio da je vreme provedeno u kafani i novac potrošen u istoj ništa drugo do ulaganja u sećanje. Treba da razmislimo čega ćemo se sećati u životu. Ovaj film govori o tome“, - istakao je Željko Joksimović. 

Film „Toma” predstavlja biografsku sagu ne samo o životu ovog nesvakidašnjeg umetnika, već i o ljudima koji su činili njegov život i inspirisali ga u stvaranju nekih od najpoznatijih ljubavnih pesama koje i danas žive. Ovo će biti priča o jednom vremenu, koje su obeležili umetnici i velikani poput Dragana Nikolića, Bore Todorovića, Zorana Radmilovića, čuvenog Tozovca i Cuneta, Lepe Lukić i Kamala Montena.

Projekat „TOMA“ realizuje se u saradnju sa Telekom Srbija i Filmskim centrom Srbije, a premijera je planirana za početak naredne godine.

 

Share: