Otvoren auto-sajam nade

13:22 26. 09. 2020. FoNet

Peking - U Pekingu je danas otvoren Sajam automobila Kina 2020, na kome će do 5. oktobra renomirani izlagači predstaviti veliki broj noviteta, uz poštovanje mera zaštite od korona virusa, a za kineske vlasti naročiti značaj ima činjenica da je ovo prvi sajam automobila koji se održava od kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemiju.

Predstavnici izlagača su suočeni sa intenzivnim merama kontrole poštovanja epidemioloških propisa, uključujući karantin za posetioce iz inostranstva i ograničavanje broja prisutnih na događaju koji je tradicionalno prepun gledalaca.

Konferencija za novinare povodom otvaranja sajma održana je putem međunarodnog video linka.

Ford, Nisan i BMW predstavili su prvog dana sajma električne automobile namenjene ogromnom kineskom tržištu, tražeći tako šansu za oporavak od štete pretrpljene tokom pandemije.

"Sajam automobila u Kini je simbol nade", rekao je direktor kineskog BMW AG Johen Goler na otvaranju manifestacije, obraćajući se novinarima koji su nosili maske, ali nisu poštovali fizičku dinstancu. On je odao priznanje kineskim medicinskim radnicima za požrtvovanje kojim su "omogućili da danas uživamo u ovom značajnom događaju".

Kinesko tržište automobila je najveće na svetu i već se vratilo na nivo prodaje pre proglašenja pandemije. Kupovina je u avgustu bila veća za šest odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. (kraj) dpv

Share: