Saniranje Andrićeve rodne kuće

20:01 29. 09. 2020. FoNet | Jadranka Stanimirović

Travnik - Na rodnoj kući Ive Andrića u Travniku u toku su radovi na redizajniranju partera i avlije koje ličnim sredstvima finansira direktorka firme GS-TMT Snježana Kopruner.

Nakon što su prve mašine počele obavljati radove u dvorištu rodne kuće Ive Andrića usledile su i prve reakcije građana Travnika koji su izrazili zabrinutost zbog radova, ne znajući da je reč o poslednjoj fazi rekonstrukcije objekta koji je od velikog značaja za Travnik.

Direktorka Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić je rekla da ih sve raduje briga Travničana, jer je to pokazatelj da višedecenijski trud na promociji lika i dela nobelovca Ive Andrića nije bio uzaludan.

"Ne treba da vas brine trenutno rušenje severnog zida koji je statički nestabilan, kao i uklanjanje nadstrešnice. Ona je tu postavljena 1997. godine za potrebe organizacije letnje bašte ondašnjeg restorana 'Divan', od čije smo najamnine, a kasnije i drugih ugostiteljskih delatnosti organizovanih u parteru, uspevali održavati Rodnu kuću Ive Andrića. Zahvaljujući tome, a i našem istrajnom i požrtvovanom radu, uspevali smo realizirati mnogobrojne manifestacije kojih ne bi bilo da deo prostora nismo dali pod najam. Zahvaljujući toj činjenici adaptirali smo prostorije na spratu gde se nalazi stalna izložbena postavka o Ivi Andriću, sa bibliotekom. Osnovali smo i Zavičajnu književnu zbirku i pokrenuli nakon rata ugašenu manifestaciju 'Andrićevi dani'. Proširili smo i zanovili stalnu izložbenu postavku", kaže Maslić.

Ističe da je nakon toga usledio krupan zahvat rekonstrukcije krova i izmene pokrova od šindre, kao i proširenje i natkrivanje verande.

"Kada smo nakon par godina uspeli sakupiti sredstva, pristupili smo zatvaranju verande, uredili enterijer i dobili opremljen prostor sa novih 100 kvadratnih metara. Tu smo uspostavili Otvoreni književni atelje, gde se već dve godine učestalo odvijaju brojni kulturni sadržaji. Ovih dana u toku je realizacija poslednje faze na uređenju Rodne kuće Ive Andrića - sanacija i redizajn partera i avlije", dodaje Maslić.

U vreme pandemije korona virusa svi prihodi od ulaznica sveli su se na minimum, ali muzejski saradnik i donator Snježana Kopruner finansirala je poslednju fazu uređenja rodne kuće Ive Andrića. (kraj) js/dpv

Share: