Davidova kula sa 3D slikama

18:59 28. 10. 2020. FoNet

Jerusalim - Radovi na obnovi i konzervaciji Davidove kule, jednog od najpoznatijih simbola starog Jerusalima, koji povezuje Stari grad sa novim, počeli su u julu, tokom pandemije, koštaće oko 40 miliona dolara i trebalo bi da budu završeni 2022. godine, izveštava Džeruzalem post.

Korona virus je odvojio turiste od civilizacijskog blaga starog 2 700 godina, ali je i dala priliku za realizaciju obimnog projekta konzervacije i arheoloških istraživanja na prostoru koji obuhvata sami ulaz u Stari grad, u kome se nalaze neka od najvažnijih verskih svetilišta: Hramovna gora i Zid plača za Jevreje, Hram Vasksenja Hristovog za hrišćane, kao i Kupola na steni i džamija Al-Aksa za muslimane.

Tokom radova na Davidovoj kuli izraelaski arheolozi proučavaju srednjovekovnu prošlost "u nadi da saznaju više o svetom gradu tokom krstaških ratova", konstatuje ABC, u toku su iskpavanja u dvorištu tvrđave.

Planirano je poboljšanje prilaza kuli, izgradnja novog centra i ulaza za posetioce, otvaranje novih galerija sa naprednom tehnologijom i 3 D slikama koje će "ispričati istoriju", kao i prostora obrazovnog karaktera na susednom neiskorišćenom području. 

U Jerusalimu je kralj Milutin između 1312. i 1313. godine podigao manastir Svetih arhanđela Mihaila I Gavrila kao sklonište za srpske hažije. Sagrađen je na mestu unutar Starog grada na kome se, po predanju, Davidu javio anđeo. Dve godine kasnije, u sklopu manastira, sagradio je bolnicu.

Srpski monasi su upravljali manastirom sledećih 300 godina, potom su ga preuzeli grčki. (kraj) dpv

Share: