Otvoren Мuzej "Puškin"

02:09 23. 01. 2021. FoNet

MOSKVA - Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin ublažio je od 22. januara mere zaštite od korona virusa i u ustanovama kulture, pa Državni muzej likovnih umetnosti "Puškin" sada može da prima zaljubljenike u dela umetnika iz zapadne Evrope poput Pabla Pikasa, Marka Šagala, Eduarda Manea, kao i kulturnog blaga od antike do savremenog doba.

Gradnja muzeja počela je 1898. godine, a otvoren je 31. maja 1912. godine kao Muzej umetnosti Aleksandra Trećeg.

Još pre otvaranja formirane su, putem kolekcionarskih darivanja, zbirke originalnih radova iz slikarstva, grafike, skulpture i primenjene umetnosti.

Jedinstvena zbirka staroegipatske umetnosti i kulture, koja broji oko 6 000 eksponata, nalazi se u muzeju od 1909. godine, čime se svrstao u red vlasnika najpoznatijih drevnih orijentalnih kolekcija, koji takođe baštini mozaike i ikone vizantijske epohe.

U posedu muzeja su dela italijanskih slikara i dekorativni predmeti nastali od 13. do 15. veka, originalne skulpture italijanskih vajara iz 16. i 17. veka ili predmeti od bronze francuskih stvaralaca iz 18. i 19. veka.

Posle Oktobarske revolucije i reoganizacije, fundus muzeja je obogaćivan zbirkama drugih muzeja, ne računajući pripajanje Muzeja Rumjancev, a po znamenitom pesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu nazvan je 1937. godine.

Danas muzej raspolaže sa više od 670 000 eksponata slikarstva, vajarstva, grafike, primenjene umetnosti, arheoloških spomenika, numizmatike i umetničke fotografije. U njemu se nalazi posebna Naučna biblioteka, među najboljima u Moskvi.

Od 1991. godine muzej ima status posebno dragocene ustanove kulturnog nasleđa naroda Ruske federacije. (kraj) dep

Share: