Prekrečavanje istorije

21:13 12. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Mural sa likom Zorana Đinđića obnovljen je na platou kod Filozofskog fakulteta za osamnaestogodišnjicu atentata na prvog demokratskog premijera izabranog nakon petooktobarskih političkih promena, nekadašnjeg gradonačelnika Beograda i jednog od osnivača Demokratske stranke, koju je vodio od 1994. godine do ubistva ispred zgrade Vlade Srbije.

Mural je obnovljen zahvaljujući Kancelariji za inovativne politike (KLIP), čiji je osnivač Marko Bastać, i Novoj stranci Arisa Movsesijana. Uklonjeni su grafiti, napisi i boje sa zaštitnog stakla.Bastać je poručio da 18 godina traje teška borba za političku zaostavštinu Đinđića. Njegovi protivnici su "vešto kamuflirani u graditelje spomenika" i sa pozicije vlasti nastoje da ospore i unište sve za šta se on zalagao.

Ne mogu se oteti utisku da današnjim Beogradom upravlja rušilačka manjina, koja želi da prestonica bude u mraku, rekao je Bastać.

Dodao je da su pre tri godine postavili ovaj mural kao signal građanima da postoji svetlo na kraju tunela, ali da je on više puta skrnavljen i obnavljan. "Naš dug i naša obaveza prema ubijenom premijeru je da omogućimo pristojnoj i miroljubivoj većini da živi u gradu kakav zaslužuje", zaključio je.

Srbija je 12. marta 2003. godine stala, izgubila energiju, hrabrost, optimizam i perspektivu, ocenio je predsednik Gradskog odbora Nove stranke Uroš Eleković. On kaže da je naša istorijska, politička i građanska dužnost da vratimo tu ideju, optimizam i perspektivu Srbiji. Da gledamo u budućnost, tamo ćemo se sresti, podsetio je na Đinđićevu poruku u jednom od mnogih govora koje, kako vreme odmiče, i dalje citiraju. Ili se na Đinđića poziva da bi se prikupio još koji politički poen.

Nije ovo jedini mural sa Đinđićevim likom koji je u prestonici bio na meti vandala. Samo dva dana nakon što je naslikan, 2018. godine takođe je prekrečen mural urađen povodom 21. godine od izbora Đinđića za gradonačelnika Beograda.Posle masovnih protesta širom Srbije zbog pokušaja izborne krađe, Đinđić je februara 1997. postao predsednik Skupštine grada Beograda, preko poliitičke koalicije "Zajedno" koju su činili njegova Demokratska stranka, Srpski pokret obnove Vuka Draškovića i Građanski savez Vesne Pešić. Smenjen je posle samo četiri meseca glasovima Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Draškovićevog Srpskog pokreta obnove. 

Tako je ostala na nivou misli ostala njegova namera: "Grad je po svom imenu beo. Mi ćemo ga napraviti gradom svetla".
Muralisti u Beogradu očito nemaju sreće ako im je motiv Zoran Đinđić. Međutim, njegovo ime nose trgovi i platoi u Subotici, Zrenjaninu, Batočini i Surčinu. U Prokuplju, gde je proveo deo detinjstva, podignut je spomenik zahvaljujući angažovanju njegove majke Mile. Autor je vajar Zdravko Joksimović.Ispružena ruka, telo u pokretu, korak u budućnost. Upozorava da smo "u brodu punom vode, i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru", ali i da "ako skuvate ribe iz akvarijuma, dobićete riblju čorbu; ribe iz čorbe ne možete da vratite u akvarijum - to je istorija".Kolika su manjina prekrečivači murala Đinđića vidi se po samo jednoj fotografiji sa njegove sahrane. Analizirajući uvek šire i dalje od svog vremena i prostora, ostavio je pregršt poruka koje i danas imaju težinu. "Ne možete dа suzbijete požаr, а dа se ne opečete, nа možete dа suzbijete poplаvu, а dа se ne pokvаsite, i ne možete dа se borite sа orgаnizovаnim kriminаlom, а dа vаm ne prete". (kraj) dep

Share: