Antivakseri protiv antikovid mera

22:08 20. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - U više članica Evropske unije danas su održani građanski protesti zbog rigoroznih mera nacionalnih vlada u borbi protiv pandemije korona virusa i zbog vakcinalne imunizacije stanovništva. Pozivi na okupljanje za "Svetski marš za slobodu, mir i demokratiju" dugo su upućivani preko različitih socijalnih mreža, ali je izostala masovnost očekivana u internet najavama, a ponegde su izbili žestoki sukobi policije i demonstranata.

U rumunskoj prestonici Bukureštu, usred porasta zaraze od virusa Kovid-19, više od 1.000 antivaksera skandirali su "Sloboda!" i "Stop vakcinaciji", a na transparentima se našlo i "Roditelji, zaštitite decu - zaustavite strah!".

Demonstrantima se sa improvizovane bine obratio sveštenik, podržavajući zahteve za obustavu vakcinacije stanovništva. Skup je podržala stranka krajnje desnice AUR, a demonstracije je nedeljama najavljivao nacionalistički pokret. 

Na Trgu građana u Helsinkiju, prema proceni policije, oko 400 učesnika mirnog protesta zahtevali su povratak pre-kovid svakodnevice i tražili slobodu govora.Policija je saopštila da organizatori nisu ispoštovali Zakon o prenosivim bolestima, koji zabranjuje okupljanje više od šest ljudi, pa je trebalo da demonstranti budu razdvojeni po grupama. Katja Ninšen iz helsinške policije izjavila je ranije danas da se vaga odgovornost organizatora demonstracija radi podnošenja krivične prijave. Uhapšena je jedna osoba ispred zgrade parlamenta jer nije postupila po naređenju da se ukloni. 

Holandska policija upotrebila je vodene topove da bi rasterala, prema proceni policije, oko 250 demonstranata u Amsterdamu, nakon što su odbili da se raziđu. Holandija je zaključana od 15. decembra 2020, zatvorene su sve prodavnice koje nisu prioritetne, računajući restorane, kafee, pozorišta, muzeje, fitnes centre, bazene, salone lepote i kazina, dok su škole u režimu onlajn nastave od 16. decembra. Holanđani su više puta od kraja januara izlazili na proteste zbog kovid restrikcija, zavođenja policijskog časa do aprila i kažnjavanja prekršilaca mandanom kaznom od 95 evra. 

U Londonu je policija saopštila da je na protestu protiv zaključavanja uhapsila desetine demonstranta, a da je u Hajd park došlo na hiljade ljudi. Pojedini su na snage reda bacali konzerve i flaše. U Engleskoj je zaključavanje na snazi od januara zbog ogromnog porasta broja zaraženih virusom, dramatičnog povećanja broja hospitalizovanih, ali i preminulih nakon pojave mutiranog, tzv. britanskog soja kovida.Od tada se stanje znatno popravilo i premijer Boris Džonson je izložio strategiju postepenog ublažavanja mera, s tim da stroge naredbe o boravku u kućama ističu ovog meseca. Danas su više od 60 poslanika, u organizaciji grupe za zaštitu prava "Liberti" i "Big Brother Watch", potpisali pismo upozorenja da kriminalizacija protesta "nije prihvatljia i verovatno nije zakonita", pa traže popravku zakona.

U nemačkom gradu Kaselu okupilo se, prema proceni policije, oko 20.000 protivnika vladinih antikovid mera, na sudski zabranjenom protestu, bez poštovanja držanja fizičke distance i nošenja zaštitnih maski. Marširali su gradskim ulicama, uz povike i transparente "Nema obavezne vakcinacije" i "Demokratija neće tolerisati cenzuru", a kordon ih je razdvajao od kontrademonstranata.Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i pendreke kad su demonstracije, kako je saopšteno, postale nasilne, a došlo je i do obračuna između demonstranata i kontrademonstranata.

U okviru "Svetskog marša za slobodu, mir i demokratiju" protestovalo se u Švajcarskoj, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji... Bile su ovo prve disperzivne demonstracije izvedene sinhronizovano i istovremeno u više zemalja i još više gradova, u čemu je zapaženu ulogu imala upotreba interneta. (kraj) dep

Share: