Ovo je kao Nova godina!

18:37 09. 05. 2021. FoNet

MADRID - Širom Španije od ponoći građani na ulicama proslavljaju, uz pesmu i igru, ukidanje šestomesečnog vanrednog stanja i policijskog časa, koji su bili uvedeni zbog pandemije virusa Covid-19.

Od sada stanovnici Španije, njih 47 miliona, mogu slobodno da se kreću kroz zemlju, bez potvrde o razlogu putovanja, a ublažen je niz mera koje se odnose na društvena okupljanja.

Autonomni regioni, kojih ima 19, nadalje su ovlašćene da samostalno određuju protivepidemiološke mere. jer nemaju obavezujuću regulativu države koju moraju da sprovode. Policijski čas, međutim, ostao je na snazi u četiri regiona. "Ovo je kao Nova godina", rekao je Oriol Korbelja iz Barselone, prenose mediji. Dodao je da "dobijamo malo normalnosti, slobode, ali moramo imati na umu da je virus još tu". 

Studentkinja iz Meksika (37) izjavila je da je jedva čekala da ode na selo, uživa u roštilju sa prijateljima, svira gitaru i ide u šetnju.Dva sata pre ponoći, kada je stupilo na snagu ukidanje vanrednog stanja i policijskog časa, policija je bila u nemogućoj misiji - da održi policijski čas do ponoći. Mladi i stari, jednostavno, nisu se vraćali kućama. 

Španski list "El Pais" navodi da su na hiljade ljudi u Madridu proslavljali doček Nove godine "koja im je bila ukradena ove godine". (kraj) dep

Share: