Globalna težina

19:39 21. 05. 2021. FoNet

BEOGRAD - Virtuelna izložba "Jugoslovensko-američki odnosi kroz foto-objektiv” otvorena je danas u Muzeju Jugoslavije, a posvećena je toku jugoslovensko-američkih odnosa od četrdesetih do osamdeseth godina prošlog veka.

Koorganizator izložbe, koja traje do 1. maja, je Centar za američke studije pri Filozofskom fakultetu u Beogradu, a pokrovitelj je ambasada Sjedinjenih Država u Srbiji. 

Zbog prirode same foto-dokumentacije, koja se zasniva na foto-arhivu Josipa Broza Tita, izložba u najvećoj meri prikazuje značajne susrete predsednika Jugoslavije sa brojnim uglednim američkim ličnostima iz sfere politike, kulture, umetnosti, nauke i mnogih drugih, koji su ostavili značajan trag u istoriji SAD.  

U istorijski dragocenoj foto građi nalazi se fotografija sa potpisivanja sporazuma o vojnoj pomoći Sjedinjenih Država 14. novembra 1951. godine. Sporazum su potpisali američki ambasador Džordž Alen i maršal Tito kao predsednik Vlade FNR Jugoslavije.Cilj izložbe je prikazivanje sadržajnosti odnosa dve zemlje, koji je naročito tokom hladnog rata imao globalnu težinu. Susreti Josipa Broza Tita sa američkim predsednicima, prijemi filmskih zvezda, astronauta, novinara i drugih uglednih ličnosti pokazuju bogatu političku, kulturnu i vojnu saradnju Jugoslavije i SAD.

Izložba se može pratiti na društvenim mrežama Muzeja i Centra, dok je na sajtu muzeja slobodan za preuzimanje digitalni katalog. (kraj) dep

Share: