Pokrenuta Influens akademija

14:47 09. 09. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Muzeju selfija pokrenuta je Influens akademija, program kritičkog razmišljanja, samoregulacije i društvene odgovornosti influensera na društvenim mrežama, iza koga stoji regionalna fondacija Propulsion, uz podršku kompanije Fejsbuk.

Influens akademija će uključiti niz teorijskih i praktičnih radionica, a stručni mentorski tim će tokom tri meseca trajanja programa polaznike upoznati sa pitanjima medijske i digitalne pismenosti, pojmom i  funkcijom medija, odgovornim ponašanjem na internetu, te principima samoregulacije onlajn sadržaja

“Ideja je da influenseri razumeju da su oni nova vrsta veoma praćenih medija i da imaju presudan uticaj na čitavu generaciju mladih ljudi u Srbiji kojima su glavni medijski kanal za informisanje o aktuelnim dešavanjima,” izjavila je menadžerka projekta Vanja Banković.

Trinaest okupljenih influensera, sa oko dva miliona pratilaca na platformama Instagram i Tiktok, razviće veštine kritičkog promišljanja medijskih sadržaja kako bi na odgovoran način kreirali poruke kojima su njihovi pratioci izloženi, naglašava Banković.

Dve trećine građana koristi društvene mreže kao primarni izvor informisanja o političkim, društvenim i ekonomskim pitanjima, rezultati su istraživanja o medijskoj i digitalnoj pismenosti u Srbiji. Za generaciju Z, odnosno mlade od 12 do 24 godine, influenseri jesu najvažniji medijski kanal kroz koji dobijaju informacije ključne za donošenje svakodnevnih odluka, pokazuje  istraživanje koje je 2020. uradio CeSID za program Nova pismenost, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

 “Svi mi koji kreiramo sadržaj za društvene mreže često smo izloženi i dobrim i lošim pojavama na internetu sa kojima ne znamo uvek kako da se nosimo, ni kome da se obratimo, a Influens akademija nam je pomogla ne samo da razumemo te pojave, već i da ih kontrolišemo,” kaže Aleksa Todorović, jedan od polaznika Akademije. (kraj) dep

Share: