Pink ćelije smiruju ljude

20:08 16. 07. 2022. FoNet | Desk

LONDON - U zatvorima širom Evrope i Severne Amerike pre nekoliko godina počeo je da se širi trend farbanja pojedinih ćelija u ružičastu boju, da bi još 2014. godine svaki peti zatvor i policijska stanica u Švajcarskoj imali makar jednu ćeliju obojenu u flamingo roze.

Ovaj dekor nije estestki izbor zatvorskih vlasti, niti namera penoloških ustanova da se milenijumski prestupnici osećaju ugodnije, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Po sredi je primena naučne studije iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je istraživač Aleksander Šraus ubedio upravu pomorskog popravnog doma da oboji nekoliko svojih pritvorskih ćelija u ružičasto. Šaus je na temelju eksperimenata izveo zaključak da bi ova boja mogla pozitivno da utiče na ponašanje pritvorenika, umirujući njihovu razdražljivost.

Rezultati koje je Šraus postigao sugerišu da je bio u pravu – u memorandumu koji je napisao Biro za pomorsko osoblje navodi se da je potrebno samo 15 minuta izlaganja ružičastoj ćeliji da bi se agresivno ponašanje i potencijal za smanjenje nasilja smanjili. (kraj) dar/dep/dpv

Share: