Zvuk i duša Guče

12:57 10. 08. 2022. Fondacija Braća Karić

BEOGRAD - Spomenik trubaču u dragačevskoj Guči trajni je dar Fondacije Braća Karić Srbiji I njenom tradicionalnom i kulturnom nasleđu. Ove godine na nedavno održanom 61. Dragačevskom saboru trubača u Guči ispred spomenika srpskom trubaču narodni poslanik Dragomir Karić je sa unucima Filipom i Monikom Martać uručio je statuetu „Dragačevski pobednik“, prvoj trubi 2022. pobedniku Elvisu Bajramoviću iz Bojnika.

Kako se podseća u saopštenju Fondacije, još krajem prošlog veka bilo je jasno da Srbija treba da počne da štiti svoju narodnu tradiciju i da se vezuje za one vrednosti koje su duboko protkane u nacionalnoj kulturi i običajima.

Uz svest o značaju očuvanja nacionalnog identiteta, osnivači Fondacije Braća Karić odlučili su da materijalizuju simbol Dragačevskog sabora trubača u Guči, izradom monumentalne skulpture koja će trajno ostati obeležje svega onoga što sabor trubača zaista čini.

Fondacija Braća Karić je 1998. godine, zajedno sa Opštinom Guča i Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala konkurs za umetničku skulpturu „Dragačevska truba“. Umetnik Velimir Karavelićr je osvojio prvu nagradu, a majstorska livnica vajara Zorana Kuzmanovića je izradila skulpturu dragačevskog trubača.Kao inicijator i donator, Fondacija je finansirala izradu skulpture i prihvatila uređenje postamenta i celokupnog glavnog trga u Guči. Spomenik trubaču otkrili su Milanka i Bogoljub Karić 23. avgusta 1998. godine.

Milanka Karić je naglasila da “Škotlanđani imaju gajdaše, Španci gitariste, a mi Srbi trubače”, ističući da truba “vekovima dočekuje i ispraća, raduje se i plače, uspavljuje i budi“.

Od tada do danas, svake godine predstavnik Fondacije Braća Karić uručuje počasnu statuetu dragačevskog trubača najboljem umetniku trubaču Sabora.

Statuetu „Dragačevski pobednik”, uručivali su najčešće članovi porodice Karić, ali i značajna imena naše kulture, profesor etnomuzikologije Dragoslav Dević, saradnik Fondacije Braća Karić na mnogim projektima, Olivera Katarina, Mirjana Karanović, Bora Dugić, Jelica Sretenović, Jelisaveta Karađorđević i mnogi drugi.

Sreten Karić je bio prisutan na skoro svakom Saboru do svoje prerane smrti, pružao podršku svim takmičarima i zajedno sa pobednicima delio radost prilikom uručivanja statuete „Dragačevski pobednik”.

Posle toga, narodni poslanik Dragomir Karić je, u ime Fondacije, na sebe preuzeo lepu dužnost da svake godine dodeli priznanje najboljem trubaču, pobedniku Sabora.

Kako se ističe u saopštenju Fondacije, spomenik srpskom trubaču u Guči nije samo pijedestal na kome se dodeljuju priznanja najboljim umetnicima na festivalu, već je postao i mesto susreta.

Mesto okupljanja članova porodica koje se nalaze u rasejanju sa svojim najbližima u Srbiji. Mesto gde se fotografijama i video snimcima beleže prve mladalačke ljubavi, veridbe, svadbe, krštenja dece i sva druga porodična okupljanja i proslave.

Takođe, proteklih četvrt veka profesori i studenti univerziteta i akademije umetnosti Braća Karić redovno pozivaju svoje kolege iz evrope i sveta da budu njihovi gosti na Dragačevskom saboru trubača.

Uz podršku Fondacije Braća Karić, navodi se na kraju saopštenja, “sve to ostaje zapisano za istoriju i za pamćenje Srbije i njenog naroda, ali i svih onih iz sveta koji dolaze da svake godine dožive naše tradicionalno gostoprimstvo, toplinu zvuka i dušu srpske dragačevske trube”. (kraj) 

Share: