Znanje i mudrost

20:12 27. 01. 2023. BK

BEOGRAD - Svim vernicima,školarcima,studentima ,prosvetnim radnicima želimo srećnu slavu i od njih očekujemo da nastave da stiču nova znanja,mudrosti i to svesrdno dele sa drugima, poručili su Milanka i Bogoljub Karić na svojoj stranici na Fejsbuku.

U video zapisu možete pogledati kako smo davnih dana,proslavljali ovaj veliki praznik.
 
Još kao deca smo naučeni od majke i oca da poštujemo crkvu i verujemo u Boga,pa smo Savindan slavili i pevali pesme u školskom horu.
 
Kasnije smo humanitarnim radom tu proslavu podigli na viši nivo i pomaganjem i darivanjem drugima nastavili tradiciju Svetosavlja.
 
Ovom prilikom,na naše veliko zadovoljstvo, proslavi je prisustvovao Negova Svetost patrijarh Pavle sa sveštenstvom.
 
Rastko Nemanjić je napustio udobnost dvora i odlazi na Svetu goru, u manastir Vatoped, gde se zamonašio i dobio ime Sava. U miru Svete gore brzo je stekao mudrost i smatrao je da je prekopotrebno da istu prenese svom narodu.
 
Vraća se u Srbiju, i na svojim putovanjima uspeva da širi hrišćansku veru i opismenjuje narod. Gradeći po Srbiji manastire, uspeo je da se izbori za samostalnost Srpske pravoslavne crkve 1219. godine i postane njen prvi poglavar.
 
On ujedno nosi i titulu prvog srpskog književnika. Njegovo životno delo živi i posle njegove smrti 27. januara 1235. godine, a taj dan danas se slavi kao školska slava, napisali su Karići. (kraj) def.
Share: