Od noše do lađe

08:46 05. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Sitnice poput pionirskih marama i jedinstvenih "socijalističkih" noša, ali i kajak i lada i još hiljade predmeta iz nekadašnje Istočne Nemačke u subotu u Drezdenu idu na prodaju. na aukciji "Svet DDR-a", prenosi agencija DPA.

"Još dok smo radili kataloge bilo je veliko interesovanje, a kad smo izložili predmete sve je više ljudi htelo da uđe", rekao je Štefan Ginter (Stefan Günther) iz istoimene aukcionarske kuće.

U ponudi je oko 70.000 predmeta, spojenih u 940 zbirki.

One sežu od 10 sanduka za banane sa knjigama, kolekcije od 400 ploča, preko 100 plastičnih noša u ružičastoj i svetloplavoj boji, svo do rekonstruisane makete nekadašnjih zadružnih prodavnica lanca Konzum sa prodavačicom-lutkom, ili pakovanja graška.

Ukupno 949 lotova, među kojima su i lada i zaporožec, mogu se razgledati od utorka do petka uživo, ili pogledati u onlajn katalogu.

Početna cena svih predmeta je, prema rečima Gintera, 10 evra, i to bez obzira da li je reč o crvenoj marami, propagandnom posteru ili kajaku jednosedu.

"Sve što se ne proda, biće uskladišteno i vraćeno vlasniku", rekao je Ginter, dodajući da je već do sada stiglo više od 100 prijava iz zemlje i inostranstva za aukciju u subotu, na kojoj će učešće biti moguće i onlajn. Javio se, prema njegovim rečima, i jedan muzej, a jedan trgovac iz Belgije se prijavio zbog "vozila".  

Preduzetnik Peter Zimel (Simmel) svojevremeno je 2017. kupio zbirku tada bankrotiranog muzeja u gradu Radebojlu, u Saksoniji, sprečio da ona bude rasparčana i ponovo je predstavio u Drezdenu. Međutim, zbog sve manjeg broja posetilaca izložbu "Svet DDR-a" je morao da zatvori, a pregovori sa potencijalnim kupcima su propali. (kraj) dep/dj

Share: