Penzionisana podmornica

15:46 08. 11. 2023. FoNet | desk

BEOGRAD - U Špajeru usred Nemačke, jedna penzionisana ratna podmorica je morala na bok. Stručnjaci za prevoz glomaznih tereta su 350 tona teškog kolosa nakrivili na 70 stepeni pred Muzejem tehnike u probi pred njen prevoz u partnerski muzej u Zinshajmu.

Podmornica U17 će u Zinshajm, nekih 50 kilometara na istok, delom putovati rekom Nekar. Pošto su pojedini mostovi preko Nekara preniski, oko devet metara visoka podmornica će na barže morati pod nagibom.

Proba naginjanja podmorice prvo je planirana za kraj septembra, ali to je pomereno zbog tehničkih pitanja.

Startno dugme mašinerije u sredu je pritisnuo Feliks Baumgartner (Felix), ekstremni sportista koji je, između ostalog, 2012. sa padobranom iskočio iz balona u stratosferi.

Podmornicu pod nagibom pridržava masivna čelična traka zavarena za njen trup, sprečavajući da se zakotrlja i ošteti i sebe i sve na putu.

U17 je bila u upotrebi od 1973. i zajedno sa U26 prva nemačka podmornica koja je posle Drugog svetskog rata uplovila u američke teritorijalne vode.

Rashodovana je 2010. godine u Kilu, a muzej u Špajeru je 2023. od udruženja nemačkih podmorničara dobio informaciju da bi mogao da je pozajmi od ministarstva odbrane.

Hilljade znatiželjnika je u maju stajalo u nemačkim pokrajinama duž obala Rajne i posmatralo kako skoro 50 metara dugi veteran rekom - na specijalnom pontonu - plovi sa severa zemlja u Špajer. (kraj) dep/mk

Share: