Manje mesa u ishrani

19:22 04. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemci jedu sve manje mesa - prema podacima informacionog centra za poljoprivredu (BZL), 2023. prosečni stanovnik je pojeo 51,6 kilograma, 430 grama manje nego pretodne godine.

Ministar poljoprivrede Čem Ezdemir (Cem Özdemir) nove brojke, koje potvrđuju trend, pripisuje promišljenosti.

"Nemci pri izboru hrane vode više računa o svom zdravlju, uticaju na okolinu i dobrobiti životinja, ocenio je ministar. "Danas mnogi jedu manje mesa zbog te svesti, a svi podaci ukazuju da trend jača."

Najviše je popustila konzumacija govedine, za skoro pet odsto, na 8,9 kilograma. Prosečan nemački građanin je prošle godine potrošio 27,5 kilograma svinjskog mesa, oko 600 grama manje nego 2022.

Sa druge strane, konzumacija mesa razne peradi skočila je za 900 grama, na 13,1 kilograma.

Ezdemir je ocenio da poljoprivreda, tržište i politika treba da se orijentišu prema "stvarnosti" i gurnu razvoj uzgoja životinja u Nemačkoj.

"Ankete redovno u kazuju da potrošači žele više standarde uzgoja životinja i da su spremni to i više ta plate na kasi," navodi se u njegovom saopštenju.

U suštini, naveo je ministar, "cilj su držanje manje životinja", uz razvoj biljne alternative poput ovsenog mleka ili vegetarijanskih burgera koja već ima očigledan, snažan tržišni potencijal u domaćoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. (kraj) dep/mk

Share: