Mundijal 2022

Drugačije prema Z.Balkanu

17:41 30. 11. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Krajnje je vreme za redefinisanje nemačke politike prema Zapadnom Balkanu koja bi morala da se zasniva na evropskim vrednostima bez kojih nema sigurnosti i dobrog života, poručio je danas zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) i kandidat za poslanika na listi Srbija protiv nasilja Borko Stefanović.

Srbija je oteta država, ne samo zbog režima Aleksandra Vučića, koji gazi institucije i koji je ogrezao u nasilju, korupciji i neizvesnosti, već i zbog toga što mnogi u Berlinu i EU već više od decenije podržavaju vlast čiji predstavnici su povezani sa kriminalom, vlast koja ubija nezavisno sudstvo, gazi slobodne medije i krši ljudska prava i slobode, naglasio je Stefanović.

On je na konferenciji u Berlinu i sastancima u Bundestagu dodao i da je ovaj proces počeo kada je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel stabilokratiju na Zapadnom Balkanu proglasila važnijom od demokratije, čime je pomogla uspostavljanju i jačanju hibridnih režima koji sada ugrožavaju mir u regionu.

Stefanović je poručio da u Srbiji ne postoji demokratija, o čemu svedoče izveštaji međunarodnih institucija, ali i izborni proces u kome režim krši sve preporuke OEBS i ODHIR, ucenjuje i maltretira ljude, a predsednik države je u funkcionerskoj kampanji, u kojoj ne preza da koristi i evropske zvaničnike.

Na sve to zvanični Berlin i EU uporno žmure, što je zajedno sa režimskom antizapadnom kampanjom koja traje već više od jedne decenije dovodi do toga da je podrška građana evropskom putu Srbije sve manja, tvrdi Stefanović.

Stefanović je uveren da će na izborima 17. decembra građani glasati za proevropsku koaliciju "Srbija protiv nasilja".

Kada je reč o pitanju Kosova, Stefanović je ocenio da se dijalog mora vratiti u institucionalne okvire pre svega u Skupštinu Srbije, jer je to jedina garancija održivih rešenja i trajnog mira.

Važno je da svi zajedno razumemo da trajna rešenja ne mogu postići Kurti i Vučić koji se nisu odrekli nasilja kao metoda delovanja niti se ona mogu sprovesti u nedemokratskim društvima, zaključio je Stefanović. (kraj) vbr/ivt/mk

Share: