„Leto je krivo za sve“ premijerno

13:59 25. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Jugoslovenska kinoteka i A1 Srbija sačuvali su za buduće generacije još jedno kultno ostvarenje domaće kinematografije, „Leto je krivo za sve“, snimljen pre 60 godina, koji će premijerno biti prikazan u Nišu 28. avgusta, a zatim i u Novom Sadu 4. septembra.

„Leto je krivo za sve”, film reditelja Puriše Đorđevića iz 1961. godine, prati dogodovštine mladog bračnog para na letovanju u romantičnom italijanskom gradu. Gledaoci u Beogradu će imati priliku da novu restaurisanu kopiju pogledaju u Jugoslovenskoj kinoteci 7. i 8.  septembra od 20.30 časova, dok će 7. septembra film biti prikazan i uživo na Fejsbuk stranicama

Građani Kraljeva, Kruševca i Sombora već su imali priliku da u prva tri vikenda avgusta na javnim lokacijama pogledaju filmove „Bal na vodi“ i „Majstori, majstori“, a od organizatora projekta dobili i mural sa poznatim scenama i replikama iz nekih od restauriranih filmova, što očekuje i stanovnike Niša, Novog Sada i Beograda.

Zahvaljujući digitalnim tehnologijama, uz pomoć QR koda koji je dostupan na svakom muralu prolaznici mogu da ožive ilustrovanu scenu, podele na svojim društvenim mrežama i tako budu deo zajednice koja doprinosi očuvanju domaće filmske baštine.

Do sada je 20 ostvarenja domaće kinematografije digitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.

Projekat A1 Kinoteka od 2017. godine zajednički realizuju  Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija. (kraj) dep

Share: