Kako se zaštititi?

15:03 29. 09. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Gotovo četvrtina potrošača u Srbiji svakodnevno koristi pametni telefon za plaćanje i obavljanje transakcija, ali trećina ispitanika i dalje nije upoznata sa svim sigurnosnim mehanizmima koji štite ovaj vid transakcija, pokazuju rezultati regionalnog istraživanja "Biram digitalno" kompanije Visa.

Kako sve više potrošača koristi pametni telefon za kupovinu putem društvenih mreža, važno je znati kako u ovim slučajevima da zaštitite osetljive podatke sačuvane na pametnim uređajima, navodi se u saopštenju.

Većina vodećih platformi na društvenim mrežama nudi dvostruku verifikaciju, a to obično uključuje povezivanje vašeg računa sa mobilnim telefonom radi verifikacije ili pružanja koda poslatog putem teksta, neki su od saveta za bezbedno korišćenje telefona za kupovinu.

Kako bi transakcije na mreži bile sigurne, Visa je razvila tehnologiju Verified by Visa, zasnovanu na bezbednosnom standardu 3D Secure koji je usvojila industrija plaćanja.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, prilikom onlajn plaćanja, vlasniku kartice se šalje SMS sa jednokratnom lozinkom, bez koje je nemoguće izvršiti transakciju.

To znači da se vlasnik kartice odmah obaveštava o svim aktivnostima na njegovoj kartici, uključujući i one sumnjive, i da o tome može obavestiti svoju banku.

Kompanija Visa koristi tokenizaciju - tehnologiju koja u svakoj transakciji omogućava zamenu poverljivih podataka o plaćanju jedinstvenim digitalnim identifikatorom - tokenom, bez rizika da on bude ugrožen. (kraj) ivt/dj

Share: