Investicije u zelene obveznice

15:44 11. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Obavezujemo se da ćemo uložiti tri milijarde evra u održive i zelene obveznice do kraja 2022. godine, izjavio je generalni direktor Generali Grupe Filip Done na EU Samitu o održivim investicijama 2021, koji je Evropska komisija organizovala o održivom razvoju.

Kako je saopšteno, on je na panelu posvećenom javno-privatnim partnerstvima naglasio važnost ovog pristupa da bi se uspešno rešavali važni globalni rizici.

Misleći na terorizam, sajber rizike, klimatske promene i pandemije, Done je ocenio da se "rešenja za ova pitanja mogu zasnivati samo na saradnji na svim nivoima, posebno javno-privatnim partnerstvima".

"Kao osiguravači, snažno verujemo u ovu vrstu saradnje", poručio je Done, koji je bio jedini predstavnik sektora osiguranja među govornicima na događaju koji je uključio brojne vodeće ličnosti iz političkih i ekonomskih sfera, kao i iz privatnog sektora.

Na skupu su učestvovali predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, specijalni izaslanik američkog predsednika za klimu Džon Keri, i američki preduzetnik i filantrop Bil Gejts.

Samit je organizovan posle predstavljanja novog Evropskog zelenog dogovora, čiji je cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050.

Prema saopštenju, od svakog učesnika je zatraženo da pokrene inicijativu u skladu sa ciljevima održivosti koje je postavila Evropska komisija.

"Obavezujemo se da ćemo uložiti tri milijarde evra u održive i zelene obveznice do kraja 2022. godine", naglasio je Done.

Ova inicijativa je u skladu sa ciljem predviđenim u novoj strategiji Generali grupe za zaštitu klime, da ostvari 8,5 do 9,5 milijardi evra novih zelenih i održivih investicija u periodu od 2021. do 2025.godine, piše na kraju saopštenja.

Share: