Razbijeni mit i predrasude

13:01 15. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Rezultati ankete koju je sprovela internacionalna kompanija Q u saradnji sa portalom Netokracija pokazali su da se čak 90 odsto zaposlenih u IT industriji informiše redovno o aktuelnim društvenim temama.

Anketa koju je sprovela kompanija Q u saradnji sa Netokracijom je još jedan od dokaza da stereotipi predstavljaju generalizaciju o određenoj grupi ljudi i da često nisu tačni. Programeri, developeri i IT stručnjaci, učestvovanjem u istraživanju, razbili su mit koji je važio za njih i pokazali su da imaju široka interesovanja.

Jedna od najpoznatijih predrasuda koja se pripisuje IT stručnjacima jeste da su štreberi, kompjuterski zanesenjaci koje ne zanima ništa osim stručne literature i kompjuterskih programa, ali istraživanja pokazuju da čak 60 odsto njih prati događaje u zemlji i svetu na dnevnom nivou, dok 30 odsto to čini jednom ili dva puta nedeljno.

Najčešće se informišu preko N1, Nove, Danasa, Blica, Monda, Politike, Noizza, Telegrafa, .a u prilog tome govori i činjenica da 79.6 odsto zaposlenih u IT-u podjednako koristi društvene mreže kako bi se informisali u vezi sa temama o poslu i o dnevnim dešavanjima.

Ipak, 12 odsto njih prati vesti isključivo u vezi sa poslom, dok preostalih osam odsto na društvenim mrežama prati one izvan IT-a.glavnom putem N1, Nove, Danasa, Blica, Monda, Politike, Noizza, Telegrafa. 

Činjenica je da su programeri i developeri u velikoj meri zainteresovani za oblast kojom se bave, a da bi ostali u toku sa novim trendovima i dešavanjima podjednako koriste domaće i strane IT portale.

Najčešće posećuju domaće portale Netokracija (74.3 odsto) i StartIt (50.9 odsto), dok od stranih najviše prate TechCrunch (47.3 odsto), Wired (35.9 odsto) i Tech Insider (33.5 odsto).

LinkedIn je omiljena mreža na kojoj se informišu o otvorenim radnim pozicijama u branši (čak 80 odsto).

Drugo mesto zauzima domaća platforma Poslovi Infostud koju koristi nešto više od 32 odsto developera, dok treće mesto zauzima Hello World, platforma Poslovi Infostuda, specijalizovana za IT stručnjake. (kraj) dep

Share: