Važnost zelenih tehnologija

13:25 29. 10. 2021. FoNet

BEOGRAD - Podsticak umrežavanja i povezivanja privrede i naučnih i javnih institucija da bi se postigao bolji razvoj industrije i dosegao potreban međunarodni kvalitet, ciljevi su Konferencija automobilske industrije održane sredinom ove sedmice, saoštio je Automobilski Klaster Srbije.

 Ove godine, fokus je bio na temama digitalne transformacije, zelene ekonomije i posledica pandemije, kao ivažnost zelenih tehnologija za održivost poslovanja

Više od pedeset članova Automobilskog Klastera Srbije, koji čine proizvođači auto delova i opreme, imali su priliku da saznaju više o trendovima u razvoju automobilske industrije i kako da u skladu sa tim povećaju svoje kapacitete i kompetentnost na međunarodnom tržištu.

"Nastojimo da svake godine, prilikom organizacije ove konferencije, fokus stavimo na najaktuelnije teme u automobilskoj industriji. Sada smo zajedno sa GIZ-om našim članicama predstavili šta je održivost, šta su to zelene tehnologije, zašto je to dobro za njih  i zašto moraju da počnu da vode računa o tome“, rekao je direktor Automobilskog klastera Srbije Igor Vijatov.

Saradnja između Automobilskog Klastera Srbije i projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji“ koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, traje već petnaest godina.

Zelena agenda u kompanijama, kao i u malim preduzećima, je veoma važna, posebno kada je ekonomski rast brz.

"Zelena agenda treba da se nalazi u planiranju poslovanja svake kompanije, a posebno je važna za mala i srednja preduzeća u Srbiji gde je rast ekonomije veoma brz. Stoga je sada rad između Privredne komore, Vlade, institucija i nas,  kao stranih investitora, veoma bitan, ali mala i srednja preduzeća moraju da prime poruku veoma jasno, moraju da krenu sada da bi poslovanje učinili održivim i dugotrajnim“, istakao je  direktor kompanije „Leoni Srbija“  Pjerluiđij Gione.

Cilj saradnje GIZ-a i automobilske industrije je da kompanije budu što kompetentnije na međunarodnom tržištu. 

Automobilski klaster Srbije, koji danas čini više od 50 internacionalnih i nacionalnih kompanija, nastavlja svoju misiju povezivanja i umrežavanja privrede, naučnih, razvojnih i javnih institucija radi bolje saradnje, pokretanja zajedničkih razvojnih projekata, dostizanja kvaliteta i jačanja konkurentnosti svojih članica na međunarodnom planu. (kraj) dep

Share: