Aparat za terapiju beba

15:51 04. 11. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada, dobio je danas od UNICEF aparat za terapijsku hipotermiju asfiktične novorođenčadi, koji je obezbedila kompanija Delez Srbija u sklopu kampanje "Tako mali da bi u srce stali", saopštio je UNICEF.

Aparat je namenjen lečenju beba koje su preživele nedostatak kiseonika prilikom porođaja i sprečava oštećenja mozga kod ovih beba savremenom metodom kontrolisanog snižavanja temperature, a njegova vrednost je 2,42 miliona dinara.

"Institut je u prethodnom periodu od UNICEF dobio vrednu opremu i pomogao opremanje Instituta, međutim za dostizanje najviših standarda u razvojnoj nezi, jednako je važna stručna podrška koju dobijamo od stručnjaka i partnera iz te organizacije, a zahvaljujem i kompaniji Delez Srbija koja je namenila sredstva za nabavku ovog aparata koji bebama zaista može spasiti život", izjavila je direktorka Instituta Jelena Antić.

U Srbiji se svake godine rodi 65.000 dece, od kojih je 4.000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih sedam beba zahteva neki vid urgentne podrške, dok je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60 odsto smrtnih slučajeva novorođenčadi.

UNICEF je od 2017 .godine uložio ukupno 59,63 miliona dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji.

"Očuvanje najviših standarda zdravstvene zaštite dece, uprkos izazovima koje pandemija nameće, su zajednički prioritet i zato zahvaljujemo kompaniji Delez Srbija što je opredelila novac da podrži najosetljivije, ali najhrabrije među nama, koji se bore kao pravi 'mali divovi'", izjavila je rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF Jelena Zajeganović Jakovljević.

Menadžerka korporativnih komunikacija u kompaniji Delez Srbija Milica Popović istakla je da ta kompanija u UNICEF prepoznala pravog partnera i podržala modernizaciju neonatalnih jedinica u Novom Sadu i Kragujevcu.

" Svesni smo koliko je važno da pomognemo najosetljivijim bebama na koje kriza izazvana korona virusom takođe utiče. Pomoć ovako malim bebama da dobiju šansu za život, odraz je našeg uverenja da treba pomagati onima kojima je pomoć najpotrebnija", izjavila je Popović. (kraj) vip/mr/dpv

Share: