Digitalne usluge Pošte

16:06 13. 01. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović i vršilac dužnosti direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević potpisali su danas sporazum koji predviđa da ovo javno preduzeće koristi usluge Državnog data centra u Beogradu.

Nova digitalna rešenja će, između ostalog, omogućiti da građani iz svojih domova plaćaju račune, organizuju slanje i prijem pošiljaka, šalju eTelegrame i eČestitke, dok za potrebe privrede radimo na realizaciji projekta eNotar, pri čemu su prednosti za Poštu upotpunjenje asortimana usluga, optimizacija korišćenja resursa i povećanje profita, izjavio je Đorđević.

Zajedno sa Poštom Srbije, partnerski pristupamo razvoju elektronske uprave – u više od 700 pošta u Srbiji građani mogu da dobiju pomoć kako bi postali eGrađani i dobili svoj elektronski identitet neophodan za korišćenje usluga elektronske uprave na Portalu eUprave i drugim državnim portalima, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, tokom pandemije korona virusa, više od 16 miliona SMS poruka je poslato vezano za vakcinisanje građana protiv kovid-19 i ostale usluge zahvaljujući infrastrukturi Pošte Srbije.

Dolazak Pošte Srbije u Državni data centar je odličan poslovni potez ovog preduzeća koji će ubrzati razvoj digitalizacije i pružanja usluga Pošte, izjavio je Jovanović.

Jovanović je dodao i da je na šalterima pošta do sada izdato više od 500.000 digitalnih zelenih sertifikata građanima, onih koji se koriste u Srbiji i EU kompatibilnih, dodaje se u saopštenju. (kraj) dar/ivt/dpv

Share: