Rast dobiti Intesa Sanpaolo

13:38 10. 02. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Grupa Intesa Sanpaolo, čija je članica i beogradska Banca Intesa, saopštila je danas da je u 2021. godini, uprkos izazovima pandemije, ostvarila neto dobit od 4,2 milijarde evra, što je rast neto dobiti od 19,4 odsto u odnosu na 2020. godinu, i da su to postigli uz kontrolu troškova i poboljšanje kvaliteta kreditnog portfolija.

Intesa Sanpaolo je, kako su istakli, zabeležila uspeh prema svim finansijskim parametrima, pa je tako ostvaren rast operativne marže za 5,4 odsto u odnosu na 2020. godinu, kao i rast poslovnih prihoda od 1,9 odsto uz neto prihod od naknada i provizija za 9,3 odsto.

"Ovakvi izvanredni rezultati predstavljaju odličnu osnovu za naredni strateški ciklus koji je određen Poslovnim planom 2022-2025, a koji će trasirati dalji razvoj Grupe sa ciljem da se profiliše kao banka za novo doba na svim tržištima kojima posluje", poručili su u saopštenju.

Cilj Intesa Sanpaolo je da održi lidersku poziciju u segmentu upravljanja zaštite imovine i savetovanja, težeći ka nultoj stopi nenaplativih potraživanja, značajnom digitalnom doprinosu ukupnom razvoju, sa fokusom na principe ESG (životna sredina, društvena odgovornost i korporativno upravljanje) u ukupnom poslovanju uz konstantno oslanjanje na ljude, kao jedan od najvažnijih stubova strateškog plana.

Za naredni period opredeljena su značajna sredstva na globalnom nivou za ulaganje u doprinos društvu i zelenoj tranziciji, kao i podršci ranjivih grupa i onih kojima je pomoć najpotrebnija, najavili su u grupi Intesa Sanpaolo. (kraj) dar/mr/dj

Share: