Ples i pozorište

12:46 04. 04. 2022. FoNet

BEOGRAD - Performer i koreograf iz Bugarske Vili Prager, započeo je radionicu “Reformulation as a tool for creating a work” u Kulturnom centru Magacin, koja se završava 5. aprila.

Ovom radionicom počeo je besplatni obrazovni program Puzzle#6 u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, koji traje do kraja novembra 2022. godine, sa završnom prezentacijom 27. novembra.

O konceptu radionice Willy Prager je rekao: “Predstavljam učesnicima alate i sredstva kojima mogu da kreiraju rad.

Oni “parazitiraju” na već postojećim radovima i od toga prave sopstvena dela, a kroz razmenu svojih ideja s drugim polaznicima. Idemo i u Narodni muzej kako bismo pronašli odgovor na pitanje “šta je to što u stvorenoj slici nedostaje?”. Svako će potražiti ono što mu nedostaje u već postojećem materijalu, koristeći ovom prilikom vizuelnu umetnost kao inspiraciju”.

“Svake godine je sve više i više raznovrsnih prijava ljudi koji u tom polju prepoznaju prostor za sopstvena istraživanja, iako dolaze iz drugačijih disciplina. To je za nas potvrda da ples i koreografija imaju jak sintetički kapacitet, da objedinjuju i pokreću upotrebu različitih umetničkih jezika i diskursa. Mislim da je to jako pozitivno ne samo za Puzzle program, već i za kapacitet plesne scene da bude zaista komunikativna”, rekla je članica Stanice Servisa za savremeni ples Marijana Cvetković.

“Vrlo je zanimljivo što se vraćamo na strukturu koja ima veze sa pozorištem i sa uspostavljanjem neke vrste koncepta – uvođenja dramaturgije, metodologije i sistema koji ima za cilj proizvodnju scenskog dela, neke minijature izvođačke prirode”. O samom Puzzle programu on je dodao: “Ovo je treći put da sam učesnik. Puzzle mi je doneo puno novih saradnji sa kolegama i vršnjacima koji imaju slična interesovanja, kako i velika imena iz sveta koreografije i performansa s kojima smo radili u okviru radionica. To je za mene zaista dragoceno iskustvo koje me je poguralo u daljem istraživanju i eksperimentisanju”, rekao je glumac i polaznik Puzzle programa Đorđe Živadinović Grgur. 

Vili Prager, prvi ovogodišnji predavač, plesni je umetnik, koreograf i osnivač festivala Antistatic u Sofiji. Magistrirao je na programu Solo, dance, authorship na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. (kraj) dep/dj

Share: