Umetnost za slobodu ljudi

13:55 28. 04. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski zajedno sa mladim umetnicima oslikaće mural tokom manifestacije Evropska prestonica kulture, koja se održava 9. maja u Novom Sadu.

Mural će biti predstavljen javnosti u okviru inicijative "Nacrtaj mi budućnost Evrope".

Ovaj socijalno angažovani stvaralac završio je nižu muzičku školu, odakle potiče nadimak Pijanista, a na Arhitektonskom fakultetu je doktorirao i predaje u statusu docenta, ali je široj javnosti poznat po brojnim muralima, od kojih su pojedini kultni.

Umetnost ne vidi kao primarnu potrebu za lepim, već naglašava njenu socijalnu, angažovanu i prosvetiteljsku komponentu.

Muralima je predstavio svoje viđenje Patrijarha Pavla, Novaka Đokovića, Laneta Gutovića. Miroslava Raduljicu i druge javne ličnosti, a pažnju šire javnosti pobudio je serijalom kritičkih radova sa izrazitom socijalnom konotacijom na gradskim mostovima, poput Zlatnog doba, instalacije raspetog Hrista u zlatnoj boji.

Autor je i javnosti manje poznatih projekata, poput lika Đure Jakšića u porti pravoslavne crkve u Srpskoj Crnji i njegove "Žene u plavom", na koje je, kako kaže, naročito ponosan.

"Kao što su mostovi simboli spajanja i objedinjavanja, tako i umetnici, dodajući svoju puzlu velikoj slagalici, stvaraju harmoniju društva u kome živimo. Na taj način pravimo lanac prijateljstva među ljudima, kulturne i etičke spone, poput mostova. Sloboda stvaranja ima za cilj slobodu svih ljudi na svetu", poručio je  Andrej Josifovski Pijanista. (kraj) dep/dpv

 

Share: