Umetnost Janoške nadvisila kišu

13:19 27. 06. 2022. FoNet

BEOGRAD - Nastupom Janoška Ansambla iz Slovačke zvanično otvoren regionalni ArtLink Festival; umetnici i publika zajedno stvorili neponovljiv ambijent uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, majstori improvizacije oduševljeni prijemom, rado uskoro ponovo u Srbiji; program Festivala se nastavlja nastupima eminentnih muzičara širom Srbije do 25. septembra

Svetski priznati velemajstori improvizacije iz Slovačke – klasičnog obrazovanja i višežanrovskog izvođačkog opusa – svojom autentičnom i vrsnom interpretacijom dela raznorodnog svetskog muzičkog nasleđa opravdali su sva očekivanja i strpljenje njihovih poklonika na ikoničnoj Sceni kod Pobednika.

Koncertni program Janoška Ansambla započet je „Mađarskim igrama“ od Bramsa, a nastavljen velikim hitom Bitlsa „Jestrdej“ – čime su momentalno demonstrirali svoju interpretatorsku raznovrsnost, uz autentične aranžmane i nadahnutu improvizaciju.

"Predstavlja mi posebnu čast da vam najavim da će Ansambl Janoška večeras pred našom publikom održati svetsku premijeru njihovog novog albuma „Big B.“ – u čijem imenu slovo „B“ simbolizuje i naš grad, Beograd“, a festival je dobio prvu kopiju novog CD-a, u pozdravnoj reči prisutnima je naglasila direktorka i osnivač ArtLink Festivala, Jovana Višekruna Janković.

 U najavi programa Festivala, istaknuto je da će i naredni koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava - podcrtavajući važnost tradicije, istorije i bogatog kulturnog nasleđa našeg regiona. 

Slogani “Festivalski gradovi – umetnici za prirodu” i “Zvuk vode sa tvrđava” upotpunjuju misiju ovogodišnjeg ArtLink Festivala – da se koncertima u ovim izuzetnim ambijentima  oplemeni čulno iskustvo slušaoca novim zvučnim izrazima, i naglasi važnost očuvanja i obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa.

Zahvalnost za podršku realizaciji ovih društveno angažovanih aktivnosti Festivala izražena je generalnom sponzoru koncerta UNIQA osiguranju i partnerima Festivala JPV “Srbijavode”, kompaniji “Zepter”, Beogradskoj tvrđavi, gradu Beogradu, Fondu za Zapadni Balkan, Evropskoj Uniji i brojnim lokalnim partnerima širom regiona.

Poslednja numera zvaničnog dela koncerta bila je još jedan veliki hit gupre Bitls „Hej Džud“, a za nezaobilazni bis kao dar razgaljenoj publici izvedena je njihova verzija jednog od omiljenih regionalnih tradicionala – „Makedonsko devojče“ – uz zaslužene ovacije.

"Presrećni smo što smo opet među vama, u Beogradu – i znajte da ćemo se rado vratiti da nastavimo naše druženje. Drago nam je da smo imali vremena danas da – i pored kiše – prošetamo malo po vašem divnom gradu, pa i da uživamo u ćevapima i pljeskavicama“, rekli su pozdravljajući publiku članovi Janoška Ansambla.

Koncertni program ArtLink Festivala nastavlja se koncertima eminentnog Izraelskog pianiste Adija Nojhausa 27.juna kod Nebojšine kule – odnosno 28.juna u novoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu.

Koncertom Kamerate Balkanike, dirigenta i violiniste Fedora Rudina i violončeliste Jana Foglera na tvrđavi Ram obeležava se Međunarodni dan reke Dunav 29.juna u organizaciji JVP „Srbijavode“ i Opštine Velika Gradiška. Art Link Festival obeležiće i nastup Portugalskog pianiste Luisa Ahiusa na sceni kod Nebojšine kule 30.juna, potom nastup pianiste Pabla Rosija i kvinteta Kamarate Balkanike 2. jula u Feliks Romulijani – odnosno 3. jula u Tvrđavi Golubac.

Program ArtLink Festivala će trajati do 25. septembra, sa nastupima nekih od vodećih imena svetske klasične muzike i „kros-over“ žanrova na brojnim istorijskim lokacijama širom našeg regiona. (kaj) dep/dj

Share: