Ugovor EBRD i 3 Banke

14:56 26. 07. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i 3 Banka potpisale su danas ugovor o kreditnoj liniji od 10 miliona evra u domaćoj valuti, za plasman kredita malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Ugovor o kreditu od 10 miliona evra u domaćoj valuti koji je potpisan sa 3 Bankom poboljšaće dostupnost finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća, uključujći i agro biznis i poljoprivrednike, istakle su EBRD i 3 Banka u zajedničkom saopštenju.

Oko 75 posto kreditne linije namenjeno je finansiranju klijenata van beogradskog regiona.

Regionalni direktor EBRD i šef kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli izjavio je da je 3 Banka prvi partner EBRD u Srbiji sa specijalnim fokusom na mikro-finansiranje.

"Radujemo se novoj saradnji sa 3 Bankom i posvećeni smo da zajedno obezbedimo pristup finansiranju za mikro preduzeća koje će im omogućiti da uvećaju svoje poslovanje i postanu konkurentnija", poručio je Kolanđeli.

Predsednik Izvršnog odbora 3 Banke Vladimir Vukotić naglasio je da su jedina banka na tržištu sa potpunim fokusom na finansijsku inkluziju.

"Kreditna linija u dinarima od tako respektabilnog investitora kakav je EBRD omogućiće nam dalji rast udela dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima banke, istovremeno doprinoseći razvoju poslovanja malih preduzetnika i poljoprivrednika, a samim tim i napretku društva u celini", istakao je Vukotić.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do danas je u zemlju uložio više od 7,3 milijarde evra, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da ta banka podržava razvoj privatnog sektora, unapređenje javnih komunalnih usluga i tranziciju ka zelenoj ekonomiji. (kraj) is/mr/dpv

Share: