Rizik od siromaštva za petinu populacije

13:27 05. 09. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Danas je počela ovogodišnja kampanja "Spasimo hranu, spasimo humanost" Koalicije za dobročinstvo, a zajedno sa kompanijom Delez Srbija, u pet Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu postavljene su posebno dizajnirane kutije za donacije hrane namenjene korisnicima udruženja mentalno nedovoljno razvijenih osoba.

Koalicija za dobročinstvo je predočila da u Srbiji na granici apsolutnog siromaštva živi 6,9 odsto stanovništva, odnosno 446.000 ljudi koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe, a da je više od petine populacije u riziku od siromaštva.

"Mnogi od ovih građana zavise od donacija hrane koje su trenutno nedovoljne, dok se u Srbiji, prema procenama, dnevno baci dva miliona kilograma hrane", upozorili su u saopštenju i naveli da se mali deo u ukupnom višku jestive hrane donira.

"Tokom prošlogodišnje kampanje prikupili smo i donirali gotovo 70 tona hrane vredne 13,6 miliona dinara. Veoma je bilo značajno to što su trgovinski lanci, pored svojih donacija, obezbedili prostor za kutije za donacije hrane, kao i što su vodeće društveno odgovorne banke ukinule bankarske provizije na uplatu donacija za Nacionalni dan davanja", poručio je direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić.

Menadžer projekta u Fondaciji Ana i Vlade Divac Željko Mitkovski naglasio je da je ta kampanja poslužila kao platforma koja je okupila mnoge kompanije, medije, organizacije kao i građane.

"Ona je pokazala da svi možemo da se ujedinimo oko zajedničkog filantropskog cilja tako što ćemo učestvovati i donirati hranu ili novac na različite načine", rekao je Mitkovski i pozvao sve kompanije, medije, organizacije i građane da se uključe.

Sve informacije o kampanji kao i načini za uključivanje nalaze se na sajtu spasimohranu.rs.

Koaliciju za dobročinstvo predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a članovi su i Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Smart Kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije. (kraj) dar/mr/dj

Share: