Priče o dobroti

13:55 30. 12. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Video serijal dokumentarnih emisija "Ljudi za ljude" donosi priče o humanitarcima iz Amerike koji su tokom Prvog svetskog rata pomagali Srbiji i srpskom narodu.

Prva epizoda donosi nam priču o Helen King i Darinki Grujić koje su za vreme i posle Prvog svetskog rata zajedno sa Amerikancem Džonom Frotingamom bile najzasluženije za zbrinjavanje srpske ratne siročadi. Ove heroine deci koja su ostala bez roditelja bile su i otac i majka.

Druga epizoda je o novinaru, avanturisti i borcu za slobodu i pravdu Džonu Ridu koji je u svojoj knjizi "Rat u Srbiji 1915" sačuvao od zaborava istinu o svim užasima Prvog svetskog rata. 

U trećoj epizodi govorimo o prvoj i jedinoj Amerikanki koja je postala žena vojnik Prvog konjičkog puka - Rut Farnam. Ona je bila prva žena koja je kročila na oslobođenu teritoriju tadašnje Kraljevine Srbije, ponela je čin narednika, a dobila je i tri srpska odlikovanja.

Poseban deo našeg serijala nosi naziv "Piče o dobroti".

U prvoj epizodi saznaćete više o vajarki Malvini Hofman koja je naslikala čuveni poster za pomoć srpskom narodu "Serbia needs your help", a čućete više i o danu kada se u Vašingtonu na Beloj kući vijorila srpska zastava.

Druga epizoda prikazuje hrabrost i požrtvovanost dvoje lekara - dr Rozali Morton i dr Edvarda Rajana. Osim što je dr Morton izgradila tri bolnice u tada razorenoj zemlji, posle rata školovala je 61 srpskog đaka u Americi, dok dr Rajan sa razlogom nosi epitet spasitelja Beograda, što ćete u drugoj epizodi i čuti.

U nameri da ovaj dokumentarni serijal dođe do šire publike, Media i reform centar Niš ga besplatno ustupa za emitovanje. (kraj) dep/dj

Share: