Ženski filmski rukopis

17:08 18. 02. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na 51. Međunarodnom filmskom festivalu (FEST) biće prikazano ukupno 29 filmova koje su režirale ili korežirale žene iz 17 zemalja, saopštili su danas organizatori.

Reč je o ženskom filmskom rukupisu iz Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Švajcarske, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Maroka, Kanade, SAD, Čilea, Meksika i Nigerije.

Italijanska glumica i rediteljka Valerija Bruni Tedeski snimila je poluautobiografski film "Zauvek mladi" (Forever Young) o prestižnoj francuskoj pozorišnoj školi, Suzana Nikjareli se u filmu "Kjara" (Chiara) bavi životom  Sv. Klare Asiške, Karolina Kavali u filmu "Amanda" prati "krizu prve četvrtine života" usamljene devojke rešene da obnovi staro prijateljstvo, a Frančeska Arkibuđi ekranizovala je roman "Kolibri" (The Hummingbird) Sandra Veronezija o čudesnom životu Marka Karere, čoveka koji ostaje miran usred haosa sveta koji ga okružuje.

Srpsku kinematografiju predstavljaće Nina Ognjanović filmom "Ovuda će proći put" i Mimi Vlaović, autorka kratkog filma "Tvoj čuvar".

U glavnom takmičarskom programu za “Beogradskog pobednika” uz Ognjanović učestvovaće "Totem" Lile Aviles iz Meksika, "Tragovi" Dubravke Turić iz Hrvatske, "Sneg i medved" Seldžen Ergun iz Turske i "Dalilend" Meri Haron iz Kanade.

Nemačka rediteljka Emili Atef uradila je poslednji film tragično nastradalog Gaspara Ulijela "Više nego ikad" (More Than Ever). Ulijel i Viki Krips tumače srećan par koji se suočava sa teškom egzistencijalnom odlukom. 

Tri Francuskinje snimile su filmove o romantičnim vezama: Mija Hansen-Love "Jedno lepo jutro" (One Fine Morning) sa Leom Sedu, Rebeka Zlotovski ostvarenje "Tuđa deca" (Other People's Children) sa Viržini Efira, a Kler Deni "Zvezde u podne" (Stars at Noon) sa Margaret Kvoli. Njihova sunarodnica Leonor Seraj u filmu "Majka i sin" (Mother and Son) prati dve decenije života samohrane majke koja se iz Obale Slonovače doselila u Pariz.

Američka rediteljka Činoje Čuku u filmu "Til" (Till) obrađuje rešenost Afroamerikanke Mejmi Til da razotkrije sistemski rasizam iza brutalnog ubistva njenog 14-godišnjeg sina pedesetih godina prošlog veka.

Argentinka Manuela Martel snimila je višetruko nagrađivani film "1976" (Chile '76) o Karmen, supruzi, majci i baki koja zalazi na neistraženu teritoriju kada na molbu sveštenika prihvata da tajno brine o jednom mladiću. 

Od četiri dokumentarna filma koja su uvršena u program, dva su režirale žene. Amerikanka Lora Poitras je dobitnica “Zlatnog lava” za ostvarenje "Sva lepota i krvoproliće" (All the Beauty and the Bloodshed), o sunovratu jedne farmaceutske dinastije, dok Švajcarkinja Eva Vitija filmom "Voleti Patrišu Hajsmit" (Loving Highsmith) otkriva nepoznate detalje o čuvenoj književnici. (kraj) dep/dpv

Share: