Ekološka obnova Bora i Majdanpeka

13:14 05. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompanija Srbija Ziđin Koper je za četiri godine u zaštitu životne sredine uložila 203,4 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku rekultivisano je preko 230 hektara degradiranog zemljišta i posađeno 450 hiljada sadnica., saopštila je danas ta kompanija.

Kompanija teži sakupljanju i recirkulaciji 90 odsto otpadnih voda, čime će biti dostignut vodeći nivo u rudarskoj industriji

Biološka rekultivacija u ova dva grada dosad realizovana na površini preko 230 hektara, a u akciji obnavljanja vegetacije posađeno 450 hiljada sadnica. .

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine kompanija ugostila studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu sa studijskog programa “inženjerstvo zaštite životne sredine", koji su posebno bili oduševljeni načinom na koji se tretiraju otpadne vode

Sa namerom da izgradi moderno društvo u kome će ljudi i priroda koegzistirati u harmoniji, Srbija Ziđin Koper ugostila je uoči Svetskog dana zaštite životne sredine buduće inženjere zaštite životne sredine, studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

U „Velikom Krivelju“, pokazano im je kako se tretiraju rudničke vode, opasni otpad i prašina, ali i kako kompanija brine o ozelenjenom području koje buja oko najvećeg rudnika i njegovih pratećih fabrika. Studenti RGF-a posetili su i flotacijsko jalovište u “Velikom Krivelju”, postrojenje za tretman otpadnih voda u izgradnji kod rudnika “Jama” i jezero “Robule”.

"Namera nam je da sakupimo 90 odsto otpadnih voda, čime ćemo dostići vodeći nivo u rudarskoj industriji. Te vode treba da uđu u proces recirkulacije i nakon tretmana da se ponovo koriste u proizvodnji. Kompanija polako rešava i nasleđene probleme u oblasti zaštite vodotokova, pa implementira nove tehnologije i izdvaja velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili" izjavila je rukovodilac Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić.

Ona je naglasila da kompanija štiti životnu sredinu u skladu sa najvišim industrijskim standardima i da zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u ekologiju rudnici Srbija Ziđin Koper postaju zeleniji i lepši.

Kineski gigant se, dodaje Marićeva, od početka poslovanja u Srbiji trudi da uspostavi standarde održivog rudarstva kroz modernizaciju procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenje postojećeg pirometalurškog postupka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje svetskih standarda u toj oblasti. (kraj) dep/dj

Share: