Stopama šampiona

15:02 13. 06. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Osnivanja Fakulteta za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta vodila je kreativna ideja utemeljivača, afirmisanih sportskih stručnjaka i renomiranih profesora o fakultetu koji bi trebalo da bude zapažen u sportu kao jednoj od oblasti vrhunskog uspeha u Srbiji,

Osnovan tokom novembra 2001. godine upisivanjem prve generacije studenata na studijski program Menadžment u sportu, ovo je bio prvi zvanično priznati program za školovanje menadžera u sportu na našim prostorima, ali i šire, u zemljama Balkana, koji je privukao veliki broj zainteresovanih studenata i vrhunskih sportista, tada već dokazanih i afirmisanih na domaćem i međunarodnom planu.

Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK Univerziteta je u toku svog dvadesetdvogodišnjeg uspešnog poslovanja i tradicije iznderio veliki broj sjajnih mladih sportista.

Generacije i generacije vrhunskih sportista, brojni državni prvaci i reprezentativci, ali i eminentni menadžeri sportskih organizacija, saveza, klubova i drugih sportskih institucija.

Među njima se, među mnogima, posebno ističu Janko Tipsarević, jedan od najboljih tenisera sveta, Danilo Ikodinović, poznati vaterpolista svetskog renomea, Nađa Higl, svetski prvak u plivanju, Vlada Vujasinović, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena.

U vidu svojevrsne potvrde kvaliteta svog poslovanja, Fakultet za menadžment u sportu bio je prva privatna obrazovna ustanova iz oblasti sporta koja je, pored akademskih studija, dobila i akreditaciju za sprovođenje nastave na programima tadašnjih poslediplomskih i doktorskih studija, čime se zaokružio proces kreiranja najkvalitetnijeg sportskog menadžerskog kadra u Srbiji.

Danas Fakultet za menadžment u sportu Alfa BK univerziteta izvodi nastavu na akreditovanim osnovnim akademskim studijama kao i na programima master akademskih studija.

Studijski programi Fakulteta su celoviti, sveobuhvatni i usklađeni su sa sličnim evropskim i inostranim programima, izlazeći u susret brojnim zahtevima praktičnog rada u raznim oblastima sporta i izazovima upravljanja savremenim sportskim klubovima, državnim reprezentacijama, sportskim savezima i organizacijama.

Nastavni proces na studijskim programima Fakulteta je interaktivnog karaktera, uključuje analizu primera iz prakse, podstiče studente na razmišljanje i kreativnost, samostalnost u radu, kao i na praktičnu primenu stečenih znanja.

Jedan od studenata Fakulteta za menadžment u sportu bio je i poznati teniser Viktor Troicki koji je trijumfovao na turnirima u Moskvi 2010. godine i u Sidneju 2015. i 2016. godine, čime je stekao reputaciju tenisera svetskog glasa.

Troicki je svoj najbolji plasman na ATP listi ostvario u junu 2011. godine kada je postao 12. teniser sveta, dok je ostvario i odlučujuće pobede za reprezentaciju Srbije u poslednjim mečevima finala Dejvis kupa 2010. godine, kao i u paru sa izvrsnim Novakom Đokovićem u finalu ATP kupa 2020. godine.

Teniski savez Srbije je postavio Viktora Troickog za selektora Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Jedna od studentkinja osnovnih i master studija Fakulteta za menadžment u sportu bila je i naša profesionalna teniserka Nina Stojanović, trenutno najbolje rangirana domaća teniserka koja je bila među 100 najboljih teniserki sveta.

Nina Stojanović je još kao junior učestvovala u tri Grand slam polufinala u dublu, na Vimbldonu i prvenstvu French Open 2013. godine i na svetskom prvenstvu Australian Open 2014. godine, da bi 2019. godine ušla u svoje prvo WTA polufinale u singlu, a takođe i osvojila svoju prvu titulu na prvenstvu Baltic Open.

Timu naših renomiranih studenata pridružila se i legenda srpske košarke Bogdan Bogdanović, koji trenutno igra za američki NBA tim Atlanta Hawks.

Bogdanović je dva puta uzastopno tokom 2014. i 2015. godine bio proglašen za Evroliginu zvezdu u usponu, dok je 2017. godine osvojio Evroligu sa poznatim turskim košarkaškim klubom Fenerbahče.

On je ujedno i član seniorske reprezentacije Srbije, jedan je od njenih vodećih igrača i sa njom je osvajao medalje na velikom broju svetskih i evropskih takmičenja.

Konačno, još jedan od znamenitih studenata Fakulteta za menadžment u sportu je i poznati srpski fudbaler Dušan Vlahović, student četvrte godine osnovnih akademskih studija, koji igra na poziciji napadača i trenutno nastupa za Juventus i reprezentaciju Srbije.

Posle nastupa u Fudbalskom klubu Partizan i u klubu iz Firence Fiorentini, Vlahović prelazi u Fudbalski klub Juventus sa kojim je po prvi put u karijeri zaigrao u Ligi šampiona.

Vlahović je više puta bio biran za najboljeg mladog igrača, igrača meseca u Fudbalskom klubu Fjorentina, kao i za najtalentovanijeg igrača.

Mnogi sportisti su postigli zapažene rezultate na međunarodnoj sceni, ali nije lako uskladiti sportsku karijeru i obrazovanje. Ipak, postoje i oni koji su završili studije i time dokazali da se uz talenat, rad i disciplinu mogu postići vrhunski rezultati u više oblasti života, sportu i obrazovanju.

Oni su inspiracija za mlade ljude koji žele da se bave sportom, da teže zvezdanim visinama, ali i da istovremeno steknu vrhunsko obrazovanje, znanje i veštine. Svi naši studenti, stopama svetskih asova i šampiona, nižu ogromne uspehe i zapažene rezultate u svojoj sportskoj karijeri i akademskom obrazovanju.

Studiranje na Fakultetu za menadžment u sportu Alfa BK Univerziteta omogućava budućim sportskim menadžerima da se ostvare u svojim karijerama i otvara im svetla vrata uspeha. (kraj) dep/dj 

Share: