Wu-Tang Clan i Onyx

15:44 04. 07. 2023. FoNet | Desk

NOVI SAD - Pedeseti rođendan hip hopa biće proslavljen na Exitu uz, najbolju i najveću rođendansku žurku uz dve najveće hip hop grupe svih vremena – Wu-Tang Clan I njujorške hardkor hip hop veterane, Onyx.

Da li život počinje u pedesetim? Ako počinje ovakvom žurkom kakva se sprema, onda možda i da poverujemo.

Početkom avgusta, tačnije 11. avgusta 1973. godine, DJ Kool Herc je vrteo disko, fanki i ostale hitove na žurci svoje sestre. Primećivao je na kojim delovima pesme i kakvim ritmovima narod najviše đuska. Onda je rešio da se poigra i promeni dotadašnji način puštanja traka. Produžavao je instrumentalne delove, naglašene ritmom. Često su išle po dve pesme u isto vreme, a preko njih bi uzimao mikrofon i podizao atmosferu rečima. Mnogi ovaj momenat uzimaju za rađanje jednog od najznačajnijih momenata u istoriji muzike. 

Pedeset godina kasnije,najbolja i najveća hip hop rođendanska žurka, i to sa velikanima zvuka, ali i onima koji tek dolaze. I svetskim i regionalnim. Za ovakvu žurku su bile potrebne prave legende, odnosno najveća hip hop grupe svih vremena – Wu-Tang Clan i njujorški hardkor hip hop veterani Onyx.

Pored stranih veličina, gotovo svako ko nešto znači danas u svetu (t)repa i hip hopa na ovim prostorima predvodiće Gorki List Glavnu binu, Visa Fusion stejdž i Gang Beats binu ovogodišnjeg Exita.

Od old school velikani kao što su Prti Bee Gee, Ajs Nigutin, Sunshine, Bolesna Braća do novih zvezda kao što su Crni Cerak, Bigru i Paja Kratak i Hiljson Mandela. Nezaobilazni će biti i jaki ženski glasovi koji donose bujicu promene u razmišljanju na Balkanu, Senidah, Mimi Mercedez, Sajsi MC, Tam i Micka Lifa.

Naravno, žurka ne može da se zamisli bez prinčeva trap zvuka. Fox i Surreal, vladaće binom Exita, a tu su i 30Zona, Kene Beri, Spejs Noksi, Bore Balboa, Dino Blunt i drugi.

Hip hopu želimo barem još pet puta toliko, a nebo je granica pri pomisli šta nas sve očekuje u budućnosti najboljeg miksa žurke, ulice i stava. (kraj) dep/mk

Share: