Neuronaučni eksperimenti

21:33 14. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, dolazi ovog meseca u Srbiju kako bi svoju misiju popularizacije (neuro)nauka, zajedno sa američkim i srpskim studentima, sproveo i kod nas.

U okviru Letnje škole koja se realizuje ovog jula u Beogradu, Greg Gejdž će sa svoja tri studenta sa Univerziteta u Mičigenu i našim studentima sa Elektrotehničkog, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Biološkog fakulteta i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sprovoditi eksperimente iz oblasti neuronauke koji će ući u dopunjeno izdanje njegove knjige “Kako vaš mozak radi? - neuronaučni eksperimenti za sve” koju je izdao prestižni MIT press. Ova knjiga obiluje praktičnim i jednostavnim eksperimentima, i predstavlja riznicu lekcija iz neuronauka.

Uz podršku Grupe za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa “Digitalna Srbija” i Dostignuća mladih, biće prevedena na srpski, štampana u 1.000 primeraka, i donirana srednjim školama i otvorenim Mejkers labovima širom Srbije. Greg Gejdž će donirati i naučne setove, čime će te škole biti potpuno osposobljene i opremljene da sprovode neuronaučne eksperimente sa svojim učenicima.

Rad Grega Gejdža predstavlja pravi doprinos srpskom obrazovanju, a s obzirom da su bolesti nervnog sistema problem budućnosti izuzetno je važno da se što više ljudi bavi ovim istraživanjima.

U okviru Letnje škole neuronauka, studenti, podeljeni u timove, radiće na četiri odabrana eksperimenta svakog radnog dana po osam sati u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke. Ovaj projekat rezultiraće dodatkom u knjizi koji će obuhvatiti i uputstva za nastavnike i druge naučne entuzijaste. Pored toga, rezultat rada celog tima biće i naučni rad o tome kako su sprovodili letnju školu, koji će biti publikovan u međunarodnom naučnom časopisu, ali i kao priručnik za naše
nastavnike. (kraj) dep/mk

Share: