Perspektive privrednog razvoja

14:45 22. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama biće održan u Novom Sadu, 26. i 27. septembra, saopšteno je danas.

Posle šesnaest uzastopnih Međunarodnih foruma o čistim energetskim tehnologijama (usledila je jednogodišnja pauza zbog pandemije pa Forum 2020. godine nije održan), naš intenzivni dugogodišnji zajednički rad je dao očekivane efekte. 

Skup je prošle godine bio jedan od prvih koji je održan u periodu izrazite kulminacije globalne energetske krize, ponudio nova održiva rešenja i ideje, te sa takvim konceptom i dalje nastavljamo.

Posle sedam godina dodele priznanja međunarodnog priznanja „TOP ENERGY“ za najuspešnije izvedene projekte u oblasti energetike, nastavljamo i sa prepoznavanjem zaslužnih pojedinca za menadžment u oblasti energetike i razvoj naučno-stručne misli u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Uprkos pandemiji i aktuelnoj narastajućoj energetskoj krizi, privredne aktivnosti nisu zamrle i sve se intenzivnije i kreativnije sprovode u otežanim uslovima.

Sada je trenutak, kada treba da u potpunosti utvrdimo planove daljeg razvoja naše energetike i privrede, i razmotrimo sve mogućnosti supstitucije tradicionalnih modela novima i dodatno diversifikujemo samu oblast energetike.

Već dugo Srbija ulaže posebne napore u procesu unapređenja sopstvene energetske bezbednosti i izgradnje infrastruktura, koje treba da zadovolje rastuće potrebe za energijom.

Gotovo identični procesi se dešavaju i u zemljama regiona jugoistočne Evrope, potvrđujući još jednom činjenicu da niko na ovom prostoru ne može da dozvoli svoju pasivnost, niti da postane izolovano energetsko ostrvo. Izmenama i dopunama nove zakonske regulative, nagoveštava se veoma značajan proces decentralizacije energetske proizvodnje i dodatno aktiviranja privatne inicijative na izgradnji malih postrojenja za proizvodnju električne energije, ali isto i aktivno učešće države u povećanju energetske efikasnosti u zgradarstvu.

To su teme koje svakako želimo da u potpunosti elaboriramo, i damo svoj doprinos unapređenju efekata primene mera za povećanje energetske efikasnosti i povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Posebno je bilo indikativno naše prošlogodišnje pokretanje i otvaranje društvenog i stručnog dijaloga na temu upotrebe nuklearne energije u novim tehnološkim rešenjima, kao značajnog potencijala za trajnu supstituciju fosilnih izvora energije. Sve ovo su koraci koji vode ka dekarbonizovanom društvu i stabilnosti u energetskom snabdevanju.

Opredeljenje Programskog odbora XVI Foruma (pod pokroviteljstvom Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i u koorganizaciji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Privrednom komorom Vojvodine) jeste da ovogodišnji fokus ispolji na identifikaciji konkretnih procesa i projekata i njihovog unapređenja u samom privrednom delu energetskog sektora, kroz primenu novih tehnologija i rešenja.

Sve to vodi ka postizanju postavljenih zajedničkih evropskih interesa u ovoj oblasti.

Ti ciljevi su jasno iskazani u EU energetskoj mapi puta 2050, koja nudi veoma inovativan pristup u postizanju konačnih rezultata. Takođe, smelim kvantifikovanjem tih ciljeva iz sadašnjost ka perspektivnim, izražava se namera da se sagledaju celokupne potrebe promena ekonomskog i društvenog sistema koje će nas odvesti do njihovog postizanja.

Takav pristup zahteva veoma dinamične i fleksibilne energetske politike, svih koji žele da u budućnosti pripadaju korpusu uspešnih nacija. Osim toga, za uspeh su presudni dobro kontrolisani mehanizmi nadzora realizacije tih politika. Sve su to preduslovi dinamičke promene sadašnjih politika i stvaranja novog kvaliteta koji se ogleda u stalnim promenama i prilagođavanjima novonastalom kriznom okruženju.

Naša je zajednička vizija da ovogodišnji dvodnevni rad Foruma, predlozima dodatnog privrednog doprinosa razvoju energetskog sektora, kao i primenom novih tehnoloških rešenja i dostignuća naučnih i stručnih radova, treba da podstakne kreativnije i konkretnije korišćenje raspoloživih potencijala u čistoj energiji na ovim prostorima.

Time će se trajno povećati saradnja i razvoj energetike u zemljama regiona, i usmeravanje naše budućnosti ka visokim projekcijama EU energetske mape puta 2050.

Prvi dan Foruma biće, osim plenarne sednice na kojoj će se obratiti najviši zvaničnici države domaćina i ugledni gosti iz inostranstva, posvećen razmatranju i aktualizaciji potrebnih aktivnosti u procesu ubrzavanja ostvarivanja usvojene nacionalne energetske strategije, ali i ukazivanju na neophodne promene u uslovima novog izazovnog stanja koje je pred nama.

Takođe, na svečanom otvaranju Foruma biće dodeljena priznanja „TOP ENERGY 2023“, za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Srbiji i zemljama Jugoistočne Evrope, kao i zaslužnim pojedincima, u protekloj godini.

U svim radnim sesijama, nakon prezentacija, biće otvorene panel-diskusije, koje u konačnom zajedničkom zaključku treba da ponude jasne poruke o mogućem dinamičnijem održivom razvoju energetskog sektora u Srbiji i regionu do 2050. godine.

Drugi dan Foruma, uz kopokroviteljstvo Privredne komore Vojvodine, posebno će biti usmeren na razmatranje ostvarenih poslovnih projekata iz zemlje i inostranstva, kroz tematsku sesiju REALIZOVANI PROJEKTI U OBLASTI ENERGETIKE, ENERGETSKE EFIKASNOSTI, OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I UPRAVLJANJA ENERGIJOM.

I ove godine ćemo izdati specijalno izdanje EKOlista, u kojem će osim opštih informacija, biti publikovano i više radova po pozivu. Inače, ti i svi drugi radovi će biti dostupni u elektronskoj formi kao dodatak, i trajno postavljeni na sajtu Departamana za energetiku i procesnu tehniku Fakulteta Tehničkih nauka Novi Sad .

Pozivamo Vas, da učestvujete na ovogodišnjem XVI Forumu „PERSPEKTIVE PRIVREDNOG RAZVOJA KROZ PODRŠKU SEKTORU ENERGETIKE”, i time date svoj dodatni doprinos u kreiranju vizije nacionalne energetske budućnosti, kao i realizaciji poslovnih projekata i jačanju međusobnih odnosa i energetske bezbednosti Republike Srbije i zemalja jugoistočne Evrope. (kraj) dep/dj

 

Share: