Nova prilika za investitore

08:47 28. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Treću godinu zaredom BASF organizuje takmičenje namenjeno timovima i pojedincima koji se bave održivim razvojem. Najbolja rešenja dobiće podršku za dalji razvoj, a rok za prijavljivanje produžen je do 13. oktobra u ponoć.

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja pod nazivom BASF Innovation Hub 2023 biće produžene za dodatne dve nedelje. Zbog velikog interesovanja startapa i inovatora organizatori će rešenja prihvatati do 13. oktobra u ponoć.

Iz BASF-a ističu da se ovogodišnja rešenja bave najrazličitijim pitanjima kao što su obnovljivi izvori energije za industrijsku primenu, alternativne metode za proizvodnju hrane, proizvodnja mikroalgi, razvijanje otpornih sistema i reciklažna i biorazgradiva rešenja za svakodnevnu upotrebu.

„Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da upoznamo veliki broj neverovatnih ljudi koji su okupljeni oko zajedničkog cilja i što možemo da budemo deo njihove priče, da im obezbedimo finansijsku podršku i stručne savete“, navodi direktor kompanije BASF za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju Simon Franko.

„Drago nam je da ispratimo uspehe učesnika ranijih takmičenja. Na primer, startap iz Srbije koji se bavi digitalnom poljoprivredom i rešenjima koja smanjuju upotrebu herbicida - ATAR je prošle godine bio u fazi prototipa i testiranja na malim površinama. Danas su značajno proširili svoje poslovanje, rade na velikim površinama, prikupili su dodatne investicije i očekuje ih lansiranje na još višem nivou", dodao je on.

Pravo učestvovanja na BASF Innovation Hub 2023 konkursu ima svako ko se bavi pitanjima čiste energije, cirkularne ekonomije i strategijom „od farme do viljuške“.

To su ključne tačke koje su u skladu sa vizijom da će do 2050. godine Evropa postati prvi klimatski neutralan kontinent:

„Klimatsko-neutralna budućnost je ključna tema u našoj kompaniji i svakoga dana radimo na tome da budemo korak bliži ka održivom okruženju. Samo saradnjom institucija, privrede, nauke i pojedinaca možemo doći do ovog cilja. Svesni smo odgovornosti koje firme poput BASF-a imaju i ovim konkursom dobrim idejama želimo da obezbedimo vidljivost, prepoznatljivost i da ih dodatno podstaknemo na dalji razvoj“ naglasio je Franko.

BASF Innovation Hub se održava u 11 evropskih zemalja uključujući i Republiku Srbiju.

Već treću godinu zaredom, startapi i inovatori imaju priliku da predstave svoja rešenja iz oblasti zelene i digitalne tranzicije, kao i da objasne na koji način njihova ideja doprinosi održivoj budućnosti.

U prvoj fazi učesnici iz Srbije predstaviće svoje ideje zajedno sa učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Dve pobedničke ideje prve faze će potom dobiti priliku da učestvuju na evropskom finalu. (kraj) dep/dj

Share: