Srpski hleb za sve

15:05 17. 10. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Kompanije Argeta i Mercator-S pronalašle su recepturu za tradicionalni "Srpski hleb" i na taj način pružile direktan doprinos očuvanju srpskih autohtonih semena.

„U pitanju je tradicionalna receptura, to je hleb koji sadrži samo četiri sastojka, pravi se od pšeničnog brašna, vode, soli i kvasca, ali ne klasičnog indstrijskog kvasca, već je u pitanju domaći kvasac iliti „maja“. Ovo je jedan kvalitetan proizvod koji isto tako dobro parira još jednom kvalitetnom proizvodu, a to je Argeta“, rekao je Srđan Zlatanov, ispred kompanije
Argeta.

Legitimitet celokupnom projektu dala je etnološkinja Narodnog muzeja u Kraljevu Violeta Cvetanovska, koja je godinama unazad sprovodila različita istraživanja u vezi sa hlebom kao neizostavnim delom naše kulture, tradicije i trpeze. „Priča o hlebu je priča o čoveku i ljudskoj istoriji. Hleb predstavlja najsakralniji vid hrane, pa je u srpskoj kulturi i na srpskoj trpezi uvek zauzimao važno mesto. Hleb i so predstavljali su simbol gostoprimstva.“, rekla je etnološkinja Violeta Cvetanovska.

Uskoro će i svi ljubitelji Argetinih namaza moći da ih isprobaju u sasvim novoj kombinaciji, kada se srpski hleb bude našao na policama Idea, Roda i Mercator radnji. (kraj) dep/mk

Share: