Alfa BK Univerzitet na konferencijama SANU

18:48 05. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Krajem novembra i početkom decembra 2023. godine održane su dve filozofske konferfencije u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti na kojima je učestvovao Aleksandar Prnjat, profesor Alfa BK Univerziteta.

Odbor za filozofiju i društvenu teoriju Srpske akademije nauka i umetnosti organizovao je 30. novembra i 1. decembra 2023. godine konferenciju u okviru ciklusa Društvena i politička misao u Srbiji u XIX I XX veku.

Prethodna konferencija iz ovog ciklusa održana je 2022. godine i bila je posvećana Milanu Grolu (1876 - 1952) a profesor Prnjat je i na njoj održao izlaganje o Grolovom shvatanju demokratije. 

Ovaj put konferencija je bila posvećena akademiku Mihailu Markoviću (1923 – 2010) koji je dao izuzetan doprinos razvoju analitičke filozofije u Srbiji, utemeljenju praxis filozofije, kao i originalni doprinos razumevanju etike i demokratije. Odazvavši se pozivu programskog odbora konferencije, učešće u radu skupa uzeo je i Aleksandar Prnjat, koji je govorio na temu Mihailo Marković o etici i demokratiji.

Sledeće nedelje, 5.6. i 7. decembra 2023. godine, Srpska akdemija nauka i umetnosti je sa Odeljenjem za Filozofiju Filozofrskog fakulteta u Beogradu organizovala konferenciju Objašnjenje i razumevanje u filozofiji i nauci. Ta konferencija je svojsvrstan nastavak konferencije Filozofija i nauka, koju su SANU i Odeljenje za filozofiju organizovali 2020. godine i na kojoj je takođe govorio profesor Prnjat. Ovaj put konferencija je imala više metodološki karakter i profesor Prnjat je govorio na temu Hermeneutika kao metafilozofija.

On je bio jedini profesor sa nekog privatnog univerziteta koji je govorio na ovim konferencijama. (kraj) dep/mk

Share: