Milion evra u 10 startapa

13:11 18. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Inicijativa Digitalna Srbija saopštila je danas da je u protekle dve godine kroz program "Mreža poslovnih anđela" investirala milion evra u 10 domaćih startapa, koji su ostvarili dodatne investicije u iznosu od devet miliona evra.

Investicije, ali i poslovno znanje, iskustvo i kontakte "poslovnih anđela" dobili su startapi "Tapni", "Ota Sync", "Shopnosis", "LeadDelta", "B2bee", "Ninox/Fuller Vision", "EasyPass", "Outpost Chess", "Neonfunction" i "ZenHire".

Pored investicije od milion evra od "anđela investitora", ta grupa startapa do sada je ostvarila dodatne investicije od devet miliona evra.

"Novac koji investiramo nosi sa sobom daleko veću vrednost u obliku naše spremnosti da podelimo svoje znanje i otvorimo široku mrežu kontakata koju smo godinama gradili na globalnom tržištu. Ponosan sam na činjenicu da nam se za samo dve godine priključilo više od 50 anđela investitora i verujem da rezultati koje smo postigli otvaraju vrata za nove članove", rekao je jedan od investitora Saša Popović, predsednik
Upravnog odbora Inicijative Digitalna Srbija i suosnivač kompanije "Vega IT".

Investitorka, suosnivačica i strateg za komunikacije iz "Ajla Consulting" Nela Lukić istakla je da je njena odluka da se pridruži "mreži anđela" Inicijative Digitalna Srbija bila strateški važan korak.

"Za samo šest meseci investirala sam u dva startapa i spremam se da dodam treći svom portfoliju. Za mene kao 'anđela', ovo iskustvo je edukativno, proširuje razumevanje investiranja u startape i podstiče veze sa kolegama investitorima", rekla je Lukić, dodaje se u saopštenju.

Portfolio Mreže poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija obuhvata različite industrije kao što su zdravstvo, maloprodaja, softver, edukacija, veštačka inteligencija i ugostiteljstvo, a zajedničko svim startapima je da su imali testiran minimalno održiv proizvod (MVP) i početnu
trakciju.

Mreža poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija je nedavno postala i prva balkanska anđeoska mreža članica prestižne Evropske mreže poslovnih anđela (EBAN), čime se dodatno potvrđuje pozicija Srbije kao uspešnog centra za inovacije. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: