Predavanje na Prinstonu

13:15 22. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na poziv američkih  prestižnih institucija, redovna profesorka Fakulteta za strane jezike Alfa BK Univerziteta, dr Svetlana Tomić, održala je predavanja o aktuelnim temama izučavanja srpskog jezika i raspravama koje u Srbiji godinama traju povodom rodno osetljivog jezika.

Na Svartmor koledžu, koji je rangiran među prvih pet koledža u SAD-u,  29. novembra 2023. tema njenog predavanja je bila “Debate o rodno osetljivom jeziku u Srbiji”. Profesorka Tomić je upoređivala debate u medijima i organizovanim dijalozima u kojima su izostajale činjenice iz istorije srpskog jezika i uvidi u rezultate naučnih istraživanja.

Nekoliko dana kasnije, 5. decembra, na Odseku za slavistiku Univerziteta Prinston, profesorka Tomić je održala predavanje “Pitanje roda u srpskom jeziku: metodologija u ideološkoj zamci”.

U tekućim debatama ona je kao problematične izdvojila ignorisanje i skrivanje činjenica ne samo iz istorije jezika već i standardizacije jezika; skrenula je pažnju na nacionalizam u jeziku, seksističke i mizogine strategije, kao i na jezik mržnje kojim se širi homofobija i rodofobija.

Univerzitet Prinston važi za najbolje rangiran univerzitet u SAD.

Krajem 2023. profesorka Tomić  imala je takođe veoma  zapaženo izlaganje  na 75.konvenciji Udruženja za slovenske, istočnoevropske i evroazijske studije (Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies – ASEEES)  u Filadelfiji. 

Tom prilikom predstavila je istraživanje o dekolonijalizaciji znanja o književnicama u istorijama srpske književnosti. Analizirajući odnos pisaca domaćih školskih i univerzitetskih udžbenika prema pojavi ženske intelektualne elite iz 19.veka, Tomić je skrenula pažnju na višedecenijsko prenošenje pogrešnih činjenica i redukovanog znanja o ulozi žena u pisanoj tradiciji. Ovaj šablon se potom prenosio na američke univerzitete i projekte koji su se ticali štampanja i preštampavanja prevoda antologija srpske proze.

Istraživanja profesorke Svetlane Tomić zapažena su i u domaćoj javnosti zbog temeljitosti, iscrpnosti i interdisciplinarnosti. Skrećemo pažnju da je nedavno za naučni rad dobila dva priznanja.

U februaru 2022. za decenijski doprinos stvaranju znanja iz feminističkih i rodnih studija u Srbiji dobila je nagradu “Anđelka Milić” koju dodeljuje SEFEM – sekcija Srpskog sociološkog društva. 

U junu iste godine njena knjiga The Hidden History of New Women in Serbian Culture: Toward a New History of Literature (Rowman & Littlefield; Lexington Books) dobila je nagradu Severnoameričkog društva za srpske studije (The North American Society for Serbian Studies) kao najbolja knjiga koja je objavljena na engleskom jeziku o aspektima srpske društvene i kulturne istorije.

Njen priručnik za funkcionalnu pismenost Knjiga koja nedostaje jednako je tražen kod mladih i starih, a neke od knjiga pisaca iz prošlosti koje je priređivala inspirisale su savremene autore za pisanje novih dela.

Tako je prema albumu Zatvorenice u Srbiji iz 19.veka nastao dramski tekst  “Uspavanka za Aleksiju Rajčić” (nagrađen i izvođen u Narodnom pozorištu). Gostovanja profesorke Svetlane Tomić u Americi krajem prošle godine nesumnjivo potvrđuju njen međunarodni uspeh i svedoče o kvalitetu nastavnog kadra Alfa BK Univerziteta. (kraj) dep/dj

Share: