16. broj naučne publikacije

19:14 25. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Izdavačka delatnost Fakulteta za strane jezike je obogaćena novim, šesnaestim brojem naučne publikacije Reči: časopis za jezik, književnost i kulturološke studije, koja je pokrenuta 2009. godine.

Pozitivno vrednovanje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i prisustvo u uglednoj bazi evropskih naučnih časopisa doprineli su velikom odzivu autora iz zemlje i inostranstva.

Namera uredništva je bila da čitaocima pruži značajne, utemeljene i primenjive naučne tekstove iz oblasti književnosti, jezika i kulture.

Zahvaljujući naporima prethodnih redakcija, glavnih i odgovornih urednika profesora Slobodana D. Jovanovića, Nade Todorov, Nataše Filipović, Radmila Marojevića, Svetlane Tomić, Andrijane Đordan i Artea Panajotović, to se i postiglo.

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija već četvrtu godinu zaredom pozitivno vrednuje Reči: časopis za jezik, književnost i kulturološke studije i uplaćuje sredstva za sufinansiranje na osnovu kvalitetnih radova i poštovanja naučnih standarda po svim složenim pitanjima uređivanja. Ova publikacija je uvrštena i u ERIH PLUS listu, uglednu bazu evropskih naučnih časopisa za humanističke i društvene nauke 2021. godine.

Šesnaesti broj časopisa Reči, koje su uredile prof. dr Maja Ćuk i prof. dr Melina Nikolić, obuhvata devetnaest naučnih radova. Znatan broj pomenutih članaka, ukupno osam, napisan je na engleskom jeziku. Od pomenutih tekstova, od strane recenzenata je deset odobreno kao originalni naučni radovi, šest kao pregledni radovi i četiri kao stručni radovi. U časopisu su objavljena i tri prikaza, dve kritike i dva priloga.

U ovom broju, pored autora iz regiona, našu publikaciju su upotpunili i članci kolega iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nigerije, Italije, Grčke, Rumunije, Češke i Poljske. Za proteklih petnaest godina okupili smo veliki broj saradnika iz zemlje i inostranstva. Pored profesora sa državnih i privatnih visokoobrazovanih institucija u Srbiji, u našem uređivačkom odboru su kolege iz Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Norveške, Austrije, Poljske, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i
Hercegovine i Crne Gore.

Imena autora koji su nam slali radove i priloge poznata su u svetu u oblasti proučavanja jezika, književnosti i kulture. Istovremeno, Reči su pružile priliku da početne korake svog naučnog rada izlože i mlade koleginice i kolege, na završnim studijama na Fakultetu za strane jezike.

Pored časopisa Reči, u okviru izdavačke delatnosti Fakulteta za strane jezike postoji i edicija Novi vidici, gde se objavljuju monografije naših profesora. Svake godine izlaze iz štampe i zbornici sa međunarodne naučne konferencije. Sve publikacije Fakulteta za strane jezike su veoma pozitivno vrednovane u širim i uže stručnim domaćim, ali i inostranim medijima. (kraj) dep/mk

Share: