SAKOM nastavlja podršku

13:29 11. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - U vreme Novruza, azerbejdžanskog praznika koji kroz četiri utorka slavi dolazak proleća, Srpsko-azerbejdžanska privredna komora „SAKOM“ priredila je tradicionalno svojim stipendistima događaj u okviru kog su bili u prilici da saznaju više o azerbejdžanskoj kulturi, istoriji, tradiciji i obrazovnom sistemu  i tako učinio korak više u približavanju dva naroda, koje veže tradicionalno prijateljstvo. Događaj je organizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji.  

Tokom tri godine, SAKOM je obezbedio stipendije za više od 50 vrednih studenata iz Srbije, ali i za njihove kolege iz Azerbejdžana koji studiraju u Srbiji. Studenti dobijaju stipendiju tokom čitave godine, a podrška se pruža prvestveno onima koji se suočavaju sa finansijskim izazovima, ali istovremeno pokazuju izuzetne akademske sposobnosti, kao i razvijen osećaj društvene odgovornosti.

Ambasador Republike Azerbejdžan u Srbiji Kamil Hasijev, pozdravio je okupljene stipendiste izrazivši ponos što vidi toliko mladih ljudi jer su, kako kaže, mladi budućnost svakog naroda.

„Posebno me raduje što su nam gosti studenti jer je mladost budućnost svakog naroda. Ali, oni nisu samo budućnost, već i sadašnjost koju upravo oni oblikuju u ovom trenutku dok razgovaramo. Takođe, mladi su ti koji mogu da doprinesu daljem jačanju prijateljstva dva naroda kroz povezivanje sa azerbejdžanskim studentima i kroz studiranje u Azerbejdžanu. A svi možemo da se saglasimo da su odnosi Srbije i Azerbejdžana odlični, zasnovni na prijateljstvu koje traje dugo“, istakao je Hasijev i pozvao sve prisutne da posete Azerbejdžan.

Student treće godine Pravnog fakulteta Stojan Vučinić, poreklom sa Kosova i Metohije, kaže da je stipendija SAKOM-a za njega i njegovu porodicu predstavljala odlučujući korak u odluci da studira u Beogradu.

„Ovo za nas predstavlja veliku finansijku olakšicu, a osim toga, SAKOM je pomogao naš razvoj i kroz razna usavršavanja i predavanja. Kroz to smo shvatili da naš lični uspeh mora pratiti i pomoć drugima – to nas SAKOM uči i to smo i videli na SAKOM-ovim delima“, istakao je Vučinić.

Jovana Ristić, koja je uz pomoć SAKOMO-ove stipendije završila Turski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, kaže da joj je ta stpendija značila kako finansijski, tako i na mnoge druge načine.

„Tokom tri godine trajanja stipendije, sakupila sam brojna vredna iskustva, prijatelje i značajne kontakte. To je nešto zbog čega ću se zauvek osećati delom SAKOM-a.“

Student treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Petar Isaković ističe da mu, tokom tri godine koliko je stipendista SAKOM-a, ova organizacija pruža nesebičnu podršku.

„SAKOM-ova stipendija je svima nama koji smo stipendisti olakšala studije kako u materijalnom smislu, tako i u svakom drugom. U ovoj organizaciji uvek nailazim na reči podrške, a što je još važnije, nailazim na ljude koje mogu da nazovem pravim prijateljima.“

Iz SAKOM-a ističu da ovaj događaj nije samo pružio dragocen uvid u bogato nasleđe Azerbejdžana, već je i dodatno osnažio veze između studenata i kultura naših zemalja.

Kako navode, zahvaljujući ovoj inicijativi, njihovi stipendisti su ne samo proširili svoje horizonte, već su i produbili međunarodno prijateljstvo i razumevanje, što će im zasigurno koristiti u njihovim budućim naporima da doprinesu društvu u celosti. (kraj) dep/dj

Share: