Galaksija kup

11:33 26. 03. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Na takmičenju Galaskija kup u Vršcu proglašeni su pobednički timovi srednjoškolaca, mladih inovatora, koji su sa svojim mentorima radili na razvoju inovativnih uređaja namenjenih za rešavanje svakodnevnih problema i potreba ljudi.

Smotra i takmičenje za mlade inovatore u našoj zemlji koje organizuju Zajednica elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS), Školski Centar “Nikola Tesla” i Nordeus Fondacija okupio je 60 učenika, sa 24 rada iz 15 srednjih elektrotehničkih škola iz cele zemlje.

Svoje projekte na temu “Uređaj primenjiv u svim sferama života“ prvo su prezentovali publici, a onda i branili pred stručnim žirijem.

Naočare sa sistemom koji omogućava slepim osobama da dobiju informacije o okolini u realnom vremenu kako bi se bezbednije kretali u prostoru ili obavili samostalno kupovinu u prodavnici, rešenje za praćenje broja štetočina u vinogradima, izviđački avion na daljinsko upravljanje, multifunkcionalna meteorološka stanica, solarni uređaj koji prati kretanje sunca i skladišti energiju, višeslojna digitalna tastatura koja višestruko povećava produktivnost - samo su neke od inovacija u oštroj konkurenciji koje rešavaju niz problema svakodnevnog života kroz spajanje harvera, 3D štampanih elemenata, veštačke inteligencije, interneta stvari (Internet of Things) i brojnih drugih savremenih tehnologija. 

Pobedu su odneli učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša, Nikola Ranđelović i Luka Rakić, sa svojom nastavnicom Ivanom Miladinović, za rešenje kojim se svake naočare transformišu u pametan uređaj.

Takmičenje je zvanično otvoreno u Školskom Centru “Nikola Tesla” u Vršcu, koji je za ovu priliku pretvoren i u Galaksija kup sajam inovacija, u okviru koga su prisutni imali priliku da se upoznaju sa takmičarskim radovima timova iz 15 škola, ali i da vide uređaje i izume nastale u Mejkers labovima srednjih škola širom Srbije kao i izložbu “Spektri” Centra za promociju nauke i Štand Radio Amatera Srbije. Istog dana, za buduće mlade inovatore različitih uzrasta, organizovane su radionice elektronike. Drugi dan bio je rezervisan za takmičarski deo smotre, prezentovanje radova pred žirijem i proglašenje pobednika.

Tokom zvaničnog otvaranja Galaksija kupa, prisutnima su se obratili Željka Radulović, direktorka Školskog centra “Nikola Tesla”, Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije, Goran Stanković, sekretar Zajednice elektrotehničkih škola Srbije, Miroslav Lepir, predstavnik lokalne samouprave za obrazovanje i Milan Njegomir, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta škole domaćina. Istakli su koliko su ovakve inicijative i projekti važni za razvoj mladih ali i društva u uslovima napretka tehnologije i sve većeg broja potreba i problema koje složena današnjica postavlja pred čoveka.

Zajednica elektrotehničkih škola Srbije organizuje ovo takmičenje već osmi put, a sve to sa ciljem unapređenja i razvoja srednjeg stručnog obrazovanja, što je i deo njihove šire misije. Misiju koja podrazumeva kreiranje okruženja u kome mladi imaju brojne prilike da stvaraju, inoviraju i stiču  veštine kako bi ostvarili svoj potencijal i uspeh u privredi 21. veka, podržava i Nordeus Fondacija, što je na samom takmičenju naglasio i Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja:

“Verujemo da su elektrotehničke i tehničke škole epicentri obrazovanja mladih, budućih predvodnika ekonomije zasnovane na tehnološkim inovacijama. Zato nam je izuzetna čast i zadovoljstvo što od ove godine organizujemo Galaksija kup zajedno sa Zajednicom elektrotehničkih škola Srbije, kao jednom od najpreduzimljivih takvih zajednica u našoj državi. Zajedno već radimo na tome da Galaksija u narednim godinama postane najveća smotra srednjoškolske inovativnosti i stvaralaštva u domenu novih tehnologija, pokazatelj mogućnosti naših mladih ali i vrednosti znanja i rada nastavnika u ovim srednjim školama.”

O značaju i rastu ovog takmičenja, na njegovom otvaranju, govorio je i Goran Stanković, sekretar ZETŠS:

“Kao partneri Galaksija kupa od prvog dana radimo na njegovom razvoju, tako je od prošle godine on uvršten i u zvaničan kalendar takmičenja i smotri Ministarstva prosvete. Pored nagrada pokrovitelja koje đaci i nastavnici dobijaju na samom takmičenju, u skladu sa Pravilnikom o nagrađivanju talentovanih učenika takođe mogu i da konkurišu za novčanu nagradu Fonda za talente Republike Srbije, dok fakulteti u skladu sa svojim pravilima o upisu prepoznaju ovo takmičenje i učenicima pri upisu nude dodatne poene. Ove godine imamo puno kvalitetnih radova i inovativnih ideja koje će se vremenom dalje razvijati. Veliku podršku našim učenicima pružaju i njihovi nastavnici-mentori. Od ove godine imamo i partnera Nordeus fondaciju koja je prepoznala potencijal Galaksija kupa i svega što ovo takmičenje nosi, sa fokusom na praktičnu primenu teorijskog znanja učenika u okviru svojih projekata."

Izuzetno važnu ulogu u unapređenju obrazovanja, inovativnosti i inicijative mladih u Srbiji ima podrška privrede. Dobar primer toga i kompanija Continental, koja drugu godinu zaredom podržava Galaksija kup kako bi dala vetar u leđa mladim talentima.

 

Radovi učenika iz Vršca, Čačka, Niša, Zrenjanina, Beograda, Krupnja, Rume, Novog Sada, Leskovca, Bačke Palanke, Užica i Zaječara izazvali su oduševljenje prisutnih gostiju, medija, građana već prvog dana susreta, kako zbog svojih specifičnih namena, inovativnosti, primenjenog znanja tako i zbog onih koji su ih stvarali - srednjoškolaca prepunih entuzijazma, kreativnosti i ideja i njihovih nastavnika-mentora.

U svečanoj sali Hotela Srbija u Vršcu timovi su prezentovali svoje originalne projekte, a žiri je imao težak zadatak da izabere najbolje među proizvodima različitih namena - dekorativni mikrosvet, patike koje pomažu kretanje osobama sa invaliditetom, pomagala za slepe, pametne bašte, sistem za testiranje refleksa vozača početnika, multifunkcionalne meteorološke stanice, uređaji za merenje otkucaja srca…

Prvo mesto osvojio je projekat Vision One - dodatak za naočare koji transformiše obične naočare u pametan uređaj, projekat učenika četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović iz Niša, Nikole Ranđelovića i Luke Rakića. Drugo mesto otišlo je u ruke Nikole Bojanovića i nastavnika Novica Gutović iz Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Novog Sada za projekat Macro KeyPad (makro programibilna tastatura), koji služi kako bi se ubrzao rad na računaru i povećala produktivnost korisnika.

Treće mesto zauzeo je Stefan Korica sa nastavnikom Milanom Njegomirom iz Školskog centra “Nikola Tesla” iz Vršca sa projektom daljinskog sistema za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada.

"Napravili smo dodatak za naočare koji bilo koje naočare, za vid ili sunce, pretvara u pametan uređaj koji postaje vaš asistent. Može da ih koristi bilo ko, ali ovakav uređaj bi najviše značio osobama sa oštećenim sluhom. Prošle godine na ovom takmičenju osvojili smo drugo mesto sa rukavicom za prevođenje znakovnog jezika, pa se ovogodišnji uređaj, Vision One, može koristiti zajedno sa njom. Pobedu nismo očekivali ali ovaj plasman nam najviše znači zbog toga što imamo upis na Elektronski fakultet u Nišu bez prijemnog ispita", izjavili su ovogodišnji pobednici Nikola Ranđelović i Luka Rakić. (kraj) dep/dj

Share: