Konferencija Osnivači

13:39 04. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Održano je prvo izdanje startap konferencije „Osnivači” i dodeljena su nagrada za najboljeg startap mentora za 2023.

U organizaciji Startit-a u Domu omladine održana mini konferencija, Osnivači, koja u fokus stavlja startap preduzetnike u Srbiji.

Tom prilikom dodeljene su nagrade najboljim mentorima iz IT industrije koji su u prethodnoj godini donirali najviše vremena za pomaganje početnicima u startap preduzetništvu.

Nagrade su dodeljene u okviru projekta „Preduzmi ideju” koji Inicijativa „Digitalna Srbija” sprovodi u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj USAID i konzorcijumom čiji je član i Startit.

Pored dodele nagrada, učesnici događaja imali su priliku da čuju vredne informacije o stanju srpskog startap ekosistema, kao i da čuju izlaganja poznatih i uspešnih startap preduzetnika Igora Bogićevića (Orgnostic) i Dušice  Lukić (Joberty).

Ove godine nagrada za najboljeg startap mentora pripala je Katarini Šonjić, koja pored višegodišnjeg iskustva rada u IT industriji ima i svoje preduzetničke, konsultantske i edukativne poduhvate.

„Već nekoliko godina aktivno mentorišem ljude različitih senioriteta iz potpuno različitih industrija. Mentorski odnosi u okviru programa podrške mi je pružaju priliku da radim sa sjajnim preduzetnicama i preduzetnicima, da i sama naučim mnogo u radu sa njima, isprobam nove koncepte i dobijem ličnu inspiraciju koja bogati moj svakodnevni rad i inspiriše me da motivišem druge članove naše zajednice da takođe budu mentori i mentorke. Sve naučene lekcije i prelepo iskustvo nosim dalje sa sobom u kreiranju još boljeg poslovnog ekosistema i odnosa između poslodavaca i zaposlenih” izjavila je Katarina Šonjić.

Osim dodele nagrade za najboljeg mentora u 2023. godini, na događaju su dodeljene i nagrade za najbolje edukativne materijale u okviru platforme Nauči koju je pokrenula Inicijativa „Digitalna Srbija”. Tim povodom nagrade su dobili Marija Janjušević, Aleksandar Grašić, i Serbian AI Society, za kreiranje vodiča za digitalni marketing, kursa Microsoft Excel-a, i uvoda u veštačku inteligenciju.

Besplatno mentorstvo je dostupno startapima koji se prijave za podršku putem platforme koja je razvijena u sklopu projekta Preduzmi ideju, kao i svim pojedincima i timovima koji prolaze kroz Startitov Program ideacije koji ima za cilj da pomogne preduzetnicima u ranoj fazi da svoju ideju što bolje usklade sa potrebama tržišta.

„Startapi su izuzetno rizični poslovni poduhvati i njihova stopa uspeha na tržištu je veoma niska. Stoga je uloga mentora ključna u svim fazama razvoja startapa i može doprineti tome da se mnogi rizici otklone ili makar smanje. Drago nam je što smo u prilici da doprinesemo radu i uspehu lokalnih preduzetnika i veoma smo zahvalni posvećenim pojedincima iz našeg ekosistema koji nesebično dele svoje znanje” izjavila je Nevenka Rangelov, direktorka preduzetničkih programa u Startitu. (kraj) dep/dj

Share: