Saradnja s Narodnim pozorištem u Zaječaru

14:27 26. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Fondacija Braća Karić i Narodno pozorište Timočke krajine – Kulturni centar Zoran Radmilović potpisali su protokol o saradnji koji najavljuje nekoliko velikih projekata koji će biti realizovani u budućnosti.

U ime Fondacije sporazum je potpisala predsednica Danica Karić Stojilković, dok je u ime zaječarskog Narodnog pozorišta sporazum potpisao direktor Vladimir Đuričić.

Posle potpisanog sporazuma prešlo se sa reči na dela – u Muzeju pozorišta u Zaječaru održana je promocija edicije Porodično blago, jednog od kapitalnih projekata Izdavačke kuće Fondacije Braća Karić, nakon čega je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić priredio prijem za predstavnike Fondacije „Braća Karić”, i tom prilikom je dogovorena buduća saradnja lokalne samouprave i Fondacije.

Brojni gosti svih generacija prisustvovali su predstavljanju edicije Porodično blago, čija je glavna ideja da promoviše porodične vrednosti koje su danas ugrožene u celom svetu.

Program promocije vodila je predsednica Fondacije Braća Karić, koja se zaječarskoj publici predstavila kao multitalentovana umetnica sa svojim delima koja su namenjena svim generacijama, a pre svega najmlađima. Za najmlađe je priređena kreativna radionica, gde su mališani mogli da se upoznaju sa delima iz edicije Porodično blago, igraju se, pišu, crtaju i stvaraju.

Među uvaženim gostima bili su Milanka Karić, počasna predsednica Fondacije, i Bogoljub Karić, osnivač Fondacije Braća Karić, koji su okupljenima predstavili dosadašnji rad i uspehe Fondacije Braća Karić, ali su i podsetili na to koliko je važna uloga svakog pojedinca u borbi za opstanak porodice i porodičnih vrednosti.

Događaj je zvanično otvorio Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog Narodnog pozorišta, koji se zahvalio predstavnicima zaječarskih medija i kulturne scene, kao i drugim gostima koji su došli da se upoznaju sa radom

Fondacije Braća Karić u svetlu nove saradnje sa biserom timočke kulture. Predsednica Fondacije Braća Karić predstavila je rad izdavačke kuće, dostignuća i ciljeve, i u opuštenoj i porodičnoj atmosferi gostima je opisala proces nastanka svojih dela, naglasivši da su napisana iz ljubavi prema porodici i da su upravo porodici i posvećena.

Na promociji je zajedno sa predsednicom Fondacije Danicom Karić izlagao i psiholog Aleksandar Stevanović iz Društva psihologa Srbije, koji je gostima približio svet čarolije odrastanja i prvih koraka u građenju socijalne inteligencije mališana.

Edicija Porodično blago sastoji se od nekoliko knjiga čije su autorke Danica Karić i Olja Petrović, a u kojima je deci ostavljeno prostora da maštaju, crtaju, pišu i kreiraju sopstvene verzije ovih dela. Neki od naslova koji su posebno privukli pažnju gostiju su Ja sam najbolji stariji brat, Ja sam najbolja starija sestra, Za mog tatu, Za moju mamu, Za mog ujaka, Vaskršnje radosti, Moja Božićna bajka...

Ovaj jedinstveni projekat pronašao je svoje mesto na srpskoj književnoj sceni kao projekat od velike važnosti u borbi za porodične vrednosti. Ovo je još jednom potvrđeno u Zaječaru, gradu u kome će Fondacija Braća Karić organizovati koncerte,

izložbe i promocije knjiga u narednom periodu. Narodno pozorište Zaječara je biser kulture timočkog kraja i ustanova koja organizuje nekoliko važnih manifestacija u toku godine. Promocija edicije Porodično blago održana je u okviru 14.

Pozorišnog festivala za decu ,,ZajeČAR“, a na istom festivalu postavljena je i prodajna izložba dela Fondacije Braća Karić. Ova promocija je na najbolji način označila početak saradnje između Fondacije Braća Karić i Narodnog pozorišta u Zaječaru, i tako najavila mnogo projekata koji će biti realizovani u budućnosti. (kraj) dep/dj

Share: